Ovo su turistički mamci godine

punkufer.hr
Ovo su turistički mamci godine

U Evropi se nalazi na stotine malih i lijepih gradova, koji mogu da ponude isto što i razvikane veličine kao što su London ili Pariz. Evo šest predloga za posetu "skrivenim draguljima" uz kratak opis onoga što imaju da ponude.

Birmingem, Velika Britanija

Treba li vam samo mali osećaj kulture, najnovije dizajnerske krpice i nešto što bi moglo da fascinira malu djecu - Birmingem je pravi grad za vas. Bogata istorija mamiće vas na svakom koraku u istraživanje. Ovdje su se odvijali neki od važnijih događaja u britanskoj istoriji, a svi oni ostavili su svoj trag na licu ovog veličanstvenog grada. Bogat muzejima i zbirkama, ovo je grad koji će svakom zaljubljeniku u umjetnost pružiti tačno onoliko da opet poželi da se vrati. Noćni život Birmingema ne treba uopšte ni spominjati. Za svakog ponešto, od klubova sa tehno muzikom do predivnih mirnih džez lokala. Malo koji grad se može pohvaliti sa tako šarolikom gastro ponudom. Od običnih pivnica do prvoklasnih restorana s Mišlenovim zvezdicama. Sve je tu, pa i odličan fudbalski klub.

Milano, Italija

Milano je cijenjen kao svjetsko središte mode i dizajna s velikim uticajem na muziku, sport, književnost i umetnost. Ovaj grad je, naravno, i pravo mjesto za kupoholičare. U njemu se nalazi najstarija robna kuća na svijetu u kojoj su zastupljene sve važnije modne marke s najnovijim kolekcijama. Grad posjeduje bogato kulturno naslijeđe i jedinstveno kulinarstvo s brojnim čuvenim jelima, kao što je božićni kolač panetone i rižoto milaneze. A posebno je poznat po svojoj operskoj tradiciji. Nema čovjeka koji nije čuo za Milansku Skalu. Treba napomenuti da je Milano rodni grad značajnog kompozitora Đuzepaea Verdija, a i ponosni vlasnik gradskog derbija Milan : Inter.

Antverpen, Belgija

Od svih Evropljana upravo su građani Antverpena najzadovoljniji životom u svom gradu. Na prvi pogled Antverpen je diskretna destinacija bez nekih prepoznatljivih atrakcija i znamenitosti, ali kad se malo bolje zagledate u samu srž grada - vidjećete da ima puno toga da se vidi. Najpoznatiji po svojoj četvrti u kojoj se odvija većina svjetske trgovine dijamantima, Antverpen je proglašen svjetskom prestonicom dijamanata - u gradskom muzeju možete da razgledate neke od najrijeđih kamenčića na svijetu. Iz ovog grada potekli su neki od najboljih svjetskih dizajnera koji su radili za mnoge poznate dizajnerske kuće. Tu slavu danas nastavlja antverpenska modna akademija, koja školuje mnoge poznate mlade dizajnere. Noćni život i gastronomija su tačno onakvi kako i dolikuje jednom tako impresivnom gradu bogate kulture i istorije.

Porto, Portugal

Drugi po veličini portugalski grad smješten je u sjevernoj portugalskoj regiji Norte. Prije svega Porto je poznat po svom svjetski poznatom gustom i slatkastom vinu Portu, koje je prvi put poteklo baš iz njegovih podruma. Sa svojim izvrsno očuvanim gradskom jezgrom, koji je upisan na UNESCO-vu listu svjetske baštine, grad će vas doslovno oboriti s nogu. Prepun crkvi i palata Porto nudi velik raspon umjetnosti koju možete videjti na svakom koraku. A mnogobrojne galerije samo upotpunjuju taj doživljaj. Naročiti doživljaj su fudblaske utakmice između Porta i Benfike...

Split, Hrvatska

Za neke možda Split i nije neko otkriće ali za sve one koji ga još nisu posjetili svakako stoji preporuka. Ovaj grad ispod Marjana uspio je da sačuva svoju prošlost sve još od dana velikog cara Dioklecijana. Grad prepun palata nudi novo poimanje kulture. Bogat noćni život jednostavno vas neće ostaviti ravnodušnim, a gastro i vinska scena nude tradicionalna jela pripremljena na moderan način.

Hamburg, Njemačka

Hamburg ima pregršt arhitektonski značajnih zgrada u širokom rasponu stilova. Crkva sv. Nikole u 19. vijeku je bila najveća građevina svijeta. "Hamburški nebeski prizor" krase tornjevi još nekoliko predivnih crkava i građevina: sv. Michael, sv. Peter, sv. James, sv. Catherine (pokrivena bakarnim pločama), kao i Heinrich-Hertz-Turm; toranj radiotelevizije. Hamburg je grad s najviše mostova na svijetu: 2.300, više nego London, Amsterdam i Venecija zajedno, i grad sa najviše kanala na svijetu, takođe ih ima više nego London, Venecija i Amsterdam zajedno. Međutim, ono što ovaj grad izdvaja od ostalih nije arhitektura ni gastro ponuda, nego bogat noćni život, kao i nekoliko festivala koje svakako morate da posetite. Najpoznatiji i središnji događaj hamburške godine svakako je Gax Pride pod nazivom Street Day na kojem redovno nastupaju neka od najvećih imena muzičke scene današnjice. A posebno bučno je za vrijeme održavanja dana bajkera, kada Hamburg posejti preko 10.000 bajkera sa svojim motorima. Za svakog ponešto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana