Oslo - grad fjordova

Jelena Bjelica
Oslo - grad fjordova

Oslo, grad Vikinga, posjetioce oduševljava zelenim brdima, planinama i spektakularnim fjordovima. U granicama grada postoji 40 ostrva i 343 jezera.

Uz to, Oslo se smatra za jedan od najbezbjednijih gradova na svijetu. Bogata istorija Osla vidljiva je u svim dijelovima grada, koji svojim posjetiocima nudi brojne znamenitosti i atrakcije, parkove i muzeje koje možete danima istraživati.

OSLO JE GLAVNI GRAD Norveške, smješten na vrhu velikog fjorda i okružen planinama i šumama.

Zime u Oslu su duge i hladne. Kada se jednom pojavi sunce, većina stanovnika uputi se na fjordove ili ostrva oko Osla. Ostrva nude odmor od grada u idiličnoj prirodi, brojne rekreacione centre, kao i odlične zabave na plaži.

Fjordovi su prava umjetnička djela prirode, a kontrast leda, zelenih voda fjorda i planinskih vrhova ostavljaju bez daha.

JEDNA OD NAJVAŽNIJIH građevina u Norveškoj je srednjovjekovna tvrđava u Oslu. Kompleks dvorca Akershus sastoji se od brojnih istorijskih građevina, muzeja i odbrambenih dijelova. Jedno je vrijeme tvrđava korišćena kao zatvor.

Ljeti se organizuju turistički obilasci dvorca, kraljevskog mauzoleja, tamnica, podzemnih grobnica i tri muzeja koja se nalaze u kompleksu. Zemljište oko dvorca je popularno izletište s kojeg se pruža lijep pogled na fjordove i ostrva oko Osla. Ljeti se ovdje organizuju mnogi koncerti i predstave na otvorenom.

U blizini tvrđave nalazi se staro brodogradilište koje je prošlo veliku transformaciju i pretvoreno je u uspješni komercijalni centar. Stari brodovi zamijenjeni su postmodernom arhitekturom. Nevjerovatne čelične i staklene strukture dižu se prema nebu i drže neke od najboljih gradskih restorana, trgovina, pabova i bioskopa. To je pravo mjesto za sve željne luksuza i blještavila.

GLAVNA ULICA U OSLU jedno je od najživljih mjesta u gradu. U njoj su se smjestili brojni restorani, kafići, trgovine, kao i Univerzitet, pozorište, parlament i kraljevska palata.

Mjesto u kojem je vrijeme stalo sigurno je park Vigeland, poznat po svojim skulpturama. Smjestio se u sklopu većeg parka Frogner, koji je najveći park u Norveškoj.

U muzeju vikinških brodova nalaze se neki od najbolje očuvanih brodova koje su koristili Vikinzi. Uz brodove, mogu da se vide i brojni predmeti pronađeni u vikinškim grobnicama oko fjordova. Ovaj muzej je odlično mjesto za sve željne upoznavanja vikinške kulture, načina života i običaja.

Istorija

Oslo je osnovao kralj Herald Treći Sigurdson 1048. godine, a postao je glavni grad za vrijeme kralja Hakona Petog, koji je bio prvi kralj koji je živio stalno u gradu.

Grad je uništen u požaru 1624. Novi grad je ponovno podignut, ali na novom mjestu, preko zaliva odmah do tvrđave Akershus. Grad je izgrađen po nalogu kralja Kristijana Četvrtog, koji mu je dao novo ime - Kristijanija.

USLUGE                                                                         CIJENE:

Prenoćište                                                                   od  150 KM

Kafa                                                                              od  6 KM

Piće                                                                              od  10 KM

Voda                                                                              od   8 KM

Ručak                                                                             oko 50 KM

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana