Orvijeto - mistika i tajne

Jelena Bjelica
Orvijeto - mistika i tajne

Orvijeto je grad u jugozapadnoj Umbriji u Italiji, idealan za ljubitelje mistike i tajni, a obiluje kulturnom baštinom. Ispod grada se nalazi ogroman podzemni kompleks, a njegovu dramatičnost i mističnost dodatno pojačava vulkansko područje na kojem je grad osnovan.

Orvijeto je čuven po svom neobičnom položaju jer se nalazi na vrhu brijega, koji se strmo spušta ka svim stranama.

ORVIJETO NUDI VELIKI broj znamenitosti, od kojih treba izdvojiti Tore del Moro, toranj na čijem se vrhu nalaze dva zvonika. Stariji zvonik je iz 1313. godine i u njega je ugravirano 25 simbola koji predstavljaju 25 zanata, što se odnosi na sudije, ljekare, mesare, krojače, trgovce, stolare i brijače. Visok je 47 metara, a s njegovog vrha pruža se nevjerovatan pogled na grad i okolinu.

Obavezno treba obići čuvenu gradsku katedralu, čija je izgradnja započela 1290. godine i trajala je nekoliko vijekova, a koja je nevjerovatna kombinacija mozaika, reljefa i skulptura. Koliko je zanimljiv spoljni dio katedrale toliko je zanimljiva i njena unutrašnjost.

Nezaobilazna je i Fortezza dell'Albornoz, tvrđava koja se uzdiže iznad ionako teško dostupne strmine na kojoj se nalazi Orvijeto. Izgrađena je sredinom 14. vijeka. Danas je tvrđava javni park. U sklopu tvrđave nalazi se i poznati Pozzo di San Patrizio, odnosno bunar svetog Patrika.

ISPOD SAMOG GRADA nalazi se podzemni grad sa više od 1.200 pećina, tunela i bunara. Smatra se da su Etruščani u 6. vijeku prije nove ere, da bi imali vodu, kopali duboke bunare, čime je krenulo stvaranje podzemnog grada. U tunelima su pronađeni mlin, prese, žrvnjevi, odnosno sve potrebno za proizvodnju maslinovog ulja.

Zanimljivo je da je podzemni grad otkriven tek 70-ih godina prošlog vijeka. Danas je velik dio podzemnih prolaza i prostora u privatnom vlasništvu, pa tako mnogi stanovnici ondje imaju vinske podrume.

U ORVIJETU SE nalaze brojne prodavnice u kojima se prodaju unikatni proizvodi i suđe od keramike, drveta i metala. U radnjama se može kupiti stolnjak od čipke, originalno nalivpero, drveni komad namještaja ili bilo kakav jedinstveni suvenir. Budući da je to područje poznato i po proizvodnji vina, postoji dobar izbor enoteka gdje ih možete probati i kupiti.

Najviše trgovačkih radnji nalazi se uzduž Via del Duomo, ulice koja vodi od katedrale do Tore del Moro.

Istorija

Grad potiče još iz doba Etruščana. Početkom 12. vijeka Orvijeto je bio slobodna komuna. Iako ona nije bila dio papinske države, ona je ipak kontrolisala. U 12. vijeku je Orvijeto, ojačan vojskom, počeo da širi granice. U sljedeća dva vijeka u Orvijetu je živjelo 30.000 stanovnika i grad je postao nesporna vojna sila. Grad je bio uključen u papinsku državu sve do 1860. godine.

USLUGE                                                                              CIJENE

Noćenje sa doručkom (hotel sa tri zvjezdice)  od 75 KM

Vožnja žičarom                                                               2 KM

Ulazak u podzemni grad                                               11 KM

Ulazak u zvonik Tore del Moro                                   4 KM

Kafa                                                                               od 3 KM

Ručak                                                                              od 20 KM

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana