Orijent ekspres

Mirna Pijetlović
Orijent ekspres

Luksuzna palata na šinama krenula je davne 1883. godine sa Istočne stanice u Parizu na prvo putovanje ka Istanbulu. Danas je ovaj aranžman u "Venis Simplon - Orijent ekspresu" namijenjen onima koji za romantičan vikend mogu da izdvoje oko 2.000 evra po osobi i uživaju u uzbudljivom putovanju od Pariza do Istanbula.

Malo je vozova na svijetu čiji putnici već poslije samo pola sata provedenih u njegovom luksuznom vagon restoranu, baru ili u komfornoj kabini najiskrenije požele da njihovo putovanje što duže potraje.

Jedan od takvih vozova svakako je "Venis Simplon - Orijent ekspres", čiji će komfor i ljubazno osoblje učiniti da to putovanje pamtite cijelog života.

Svaki minut proveden u tom jedinstvenom vozu kao da vraća u prošlost, u zlatno doba željezničkog saobraćaja dvadesetih i tridesetih godina prošlog vijeka.

Kada se ukrcate u ovaj voz, koji su svojevremeno zvali i "kraljem vozova ili vozom kraljeva", kao da ste ušli u unutrašnjost pravog umjetničkog remek-djela. Moguće je da tokom kratkog putovanja od Pariza do Venecije, ili obrnuto, jednom sedmično, u periodu od marta do novembra, koji traje svega jednu noć i jedan dan, i nećete poželjeti da spavate, jer se u "Venis Simplon - Orijent ekspresu" uvijek nešto dešava. Čim ovaj legendarni voz napusti Istočnu stanicu u Parizu na vrata vaše kabine zakucaće direktor puta, stjuart i batler u svečanim uniformama, poželjeti vam dobrodošlicu i zamoliti vas da se uputite ka jednom od dva vagon bara i zajedno sa ostalim putnicima sačekate poziv za večeru.

Inspirisan ovim luksuznim vozom, jedinstveni ambijent restorana "Kalemegdanska terasa" na istoimenoj tvrđavi u budućem periodu do 17. novembra postaće gastronomska stanica nadaleko čuvenog voza "Orijent ekspres".

Ovaj slavni voz bio je tokom svoje stogodišnje istorije sinonim za vrhunsku uslugu i gastronomsku ponudu, a ovoga puta će upravo sa Kalemegdana povesti sve posjetioce ovog restorana na zanimljivo i ukusno putovanje kroz Tursku, Njemačku, Francusku, Bugarsku, Rumuniju, Mađarsku i Austriju.

Gastronomska avantura u svakoj zemlji u koju pristane kalemegdanski "Orijent ekspres" trajaće tri dana i počinjaće tačno u podne, a zvuk kočnice i zvižduk pištaljke otpremnika voza na peronu čuće se u 19 časova kada je kraj čarobnog putovanja za taj dan.

Istorija

Najpoznatiji voz svih vremena otpočeo je svoje putovanje daleke 1883. godine, krećući se od Pariza do okruga Đurđu u Rumuniji. Ruta se mijenjala nebrojeno puta, a voz je dugo prolazio i kroz Beograd na svom putu za Istanbul.

 

Aranžman 2 dana                     Cijena

London                          - Venecija 2.370 evra

Venecija                        - Pariz 1.980 evra

Budimpešta                  - London 2.240 evra

Budimpešta                  - Pariz 1.850 evra

Prag                               - London 2.240 evra

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana