Orijent-Ekspres: Putovanje sa stilom

novosti.rs
Orijent-Ekspres: Putovanje sa stilom

Prava palata na šinama krenula je 1883. sa Istočne stanice u Parizu na prvo putovanje ka Istanbulu. Danas je ovaj aranžman namijenjen onima koji za romantičan vikend mogu da izdvoje oko 2.000 evra po osobi.

Malo je vozova na svijetu čiji putnici već poslije samo pola sata provedenih u njegovom luksuznom vagon-restoranu, baru ili u izuzetno komfornoj kabini spavaćih kola najiskrenije požele da njihovo putovanje što duže potraje ili da bar malo zakasne na svoje krajnje odredište. Jedan od takvih vozova svakako je "Venis Simplon-Orijent-Ekspres". Već na prvi pogled na te blistavo čiste, tamno-plave vagone sa bijelim krovovima, ukrašene zlatnim grbom, i stjuarta u plavoj uniformi opšivenoj zlatnim trakama, sa besprijekorno bijelim rukavicama, koji vas dočekuje na ulazu u vagon i ljubazno pozdravlja, shvatićete da upravo započinjete putovanje koje ćete čitavog života pamtiti. Jer, svaki minut proveden u tom jedinstvenom vozu kao da vraća u prošlost, u zlatno doba željezničkog saobraćaja, dvadesetih i tridesetih godina prošlog vijeka. Na to daleko vrijeme podsjeća svaki, do najsitnijih detalja restauriran predmet koji je na raspolaganju tokom uzbudljivog putovanja u ovom pokretnom muzeju na šinama.

Zidovi vagona obloženi su pločama od najfinije tikovine, ukrašeni intarzijama od sedefa i predivnim goblenima, udobne fotelje i ležaji presvučeni su izvezenom svilom, na prozorima vise bogate zavjese od najfinije čipke i draperije od teškog pliša, dok stolove krase kristalne lampe savršene izrade u stilu art-dekoa, sa potpisom čuvenog Renea Lalika. Kada se ukrcate u ovaj voz koji su svojevremeno zvali i "kraljem vozova, ili vozom kraljeva", kao da ste ušli u unutrašnjost pravog umjetničkog remek dijela. Udobno smješteni u fotelju bogato ukrašenog vagon-bara, punog blještavog kristala i savršeno ispoliranog klasičnog namještaja najfinije izrade, ili opušteno lješkareći u svojoj udobnoj kabini za spavanje, započinjete putovanje iz bajke koje vas vraća u prošlost jedne nestale Evrope.

 

Moguće je da tokom kratkog putovanja od Pariza do Venecije, ili obrnuto, jednom nedjeljno, u periodu od marta do novembra, koji traje svega jednu noć i jedan dan, i nećete poželjeti da spavate jer se u "Venis Simplon-Orijent-Ekspresu" uvijek nešto dešava. Čim ovaj legendarni voz napusti Istočnu stanicu u Parizu i iza sebe ostavi krovove usnulog Grada svijetlosti, na vrata vaše kabine zakucaće direktor puta, stjuart i batler u svečanim uniformama, poželjeti vam dobrodošlicu i zamoliti vas da se uputite ka jednom od dva vagon-bara i zajedno sa ostalim putnicima sačekate poziv za večeru. Svečana odjeća se, naravno, podrazumeva, jer vi ste na putovanju nemijenjenom samo onima koji za ovako romantičan vikend mogu da izdvoje oko 2000 evra po osobi. Kodeks oblačenja nalaže svečano odijevanje tokom večeri, dok je preko dana dozvoljena elegantno-sportska varijanta.

Šortsevi i majice ovdje su zabranjeni! I dok putnici degustiraju eksluzivna vina, međusobno se upoznaju i oduševljeno upijaju svaki trenutak proveden u ovom očaravajućem ambijentu, šef kuhinje Kristijan Bodigel i njegova mala armija pomagača užurbano pripremaju večeru za svih 188 putnika. Ona ni po čemu ne smije da zaostaje za večerom koju bi vam poslužili u bilo kom restoranu koji se, kao ovaj, može pohvaliti jednom Mišlenovom zvijezdicom.

Iako rade u vrlo skučenom prostoru, od svega 12 kvadrata, šef Bodigel i njegovi pomoćnici svu hranu, poslastice i peciva koja služe u vozu pripremaju na licu mjesta. I to vrlo uspješno, jer jela koja se nalaze na dnevnom meniju mogu da zagolicaju čula najprobirljivijih gurmana: potaž od tapioke, som u holandskom sosu, jagnjeći but na bretonski način, pile u sosu od karamelizovanog spanaća. Tu su, narovno, i najrazličitiji kolači, torte sirevi i svježe voće iz čitavog svijeta.

Tokom večere, i prije nego što stignu prvi putnici željni sna i izmoreni brojnim utiscima, stjuart svakog vagona za spavanje već je pripremio ležajeve i posljednji put provjerio da li je svaki detalj u kabini na svom mjestu - od peškira i bade-mantila od najmekšeg frotira koje su dizajnirali poznati modni kreatori, do kockice čokolade sa utisnutim grbom voza na svakom jastuku. Oni kojima na ovakvom jedinstvenom putovanju nije do spavanja poslije večere odlaze da uz tihe zvuke klavira ispiju još pokoju "čašicu razgovora" u pijano-baru "Venis Simplon-Orijent-Ekspresa".

Valter Nici je punih 20 godina šef ovog bara i kaže da je mjesto iza šanka najbolja osmatračnica. "Ovdje sam mnogo toga zanimljivog vidio i čuo, ali u mom ugovoru postoji klauzula zbog koje se nikada ničega ne sjećam! Na ovakvom mjestu, diskrecija je zakon!".

A kako je sve počelo

Istorija luksuznih evropskih vozova počinje 1876. kada je mladi i preduzimljivi belgijski idustrijalac Žorž Nagelmakers osnovao prvu Međunarodnu kompaniju vagona za spavanje koja je sve evropske željeznice toga vremena snabdijevala luksuznim spavaćim kolima i vagon-restoranima, ali i ubirala ogroman profit od njihove zarade. Naime, njegova luksuzna spavaća kola i vagon-restorani namijenjeni onima koji takvo putovanje sebi mogu da priušte ubrzo su osvojili željezničke pruge širom Evrope. Ali, ambiciozni Belgijanac odlučio je da ode korak dalje i svojim bogatim klijentima omogući da krstare s kraja na kraj Starog kontinenta u jedinstvenoj kompoziciji sačinjenoj isključivo od spavaćih kola i vagon restorana. Zahvaljujući Nagelmakersovoj viziji i preduzimljivosti, baš takav voz, nazvan "Ekspes Orijenta", krenuo je 1883. sa Istočne stanice u Parizu na svoje prvo putovanje ka Istanbulu, preko Strazbura, Minhena, Beča, Budimpešte, Bukurešta, Beograda, Niša i Plovdiva. Svi pogledi okupljenih bili su uprti u uglačanu parnu lokomotivu iza koje su se nalazila čak dva vagona za spavanje, jedan vagon-restoran i dva vagona za prtljag. To je bio prvi luksuzni voz u Evropi, prava palata na šinama. Iako je putovanje od Pariza do Istanbula trajalo gotovo 68 sati, ono je vrlo brzo postalo veoma popularno među evropskom aristokratijom, čak i kada mu je 1891. ime zvanično promijenjeno u "Orijent Ekspes". Od tada je ovaj voz redovno, dva puta nedjeljno, spajao zapadnu sa istočnom Evropom sve do izbijanja Prvog svjetskog rata. Da li spletom neobičnih istorijskih okolnosti, ili zahvaljujući vještim diplomatskim igrama da se kompaniji nadoknade gubici nastali zbog ratnih zbivanja, tek kraj Velikog rata zabilježen je baš u vagon-restoranu broj 2419 čuvenog "Orijent Ekspresa". Tu je 11. novembra 1918. maršal Foš potpisao primirje koje je označilo kraj svih neprijateljstava. Već slijedeće godine puštena je u saobraćaj nova kompozicija "Simplon-Orijent-Ekspres". Ovaj novi luksuzni voz saobraćao je na liniji Pariz-Lozana- Milano-Venecija-Trst-Zagreb-Beograd...Istanbul.

 

Ali, istinsko zlatno doba luksuznog željezničkog saobraćaja počinje 1920. preuređenjem i osavremenjivanjem svih vagon-restorana i spavaćih kola. Svi velikani toga vremena, krunisane glave i pripadnici evropske aristokratije, slavni glumci, poznate kurtizane, političari, bogati industrijalci i, naravno, špijuni na tajnom zadatku, putovali su na Istok ovim luksuznim vozom u kojem je sve odisalo prefinjenošću i luksuzom. Najveću slavu legendarni "Simplon-Orijent-Ekspres" doživio je u periodu između dva rata, tokom dvadesetih i tridesetih godina prošlog vijeka.

Ovaj "luksuz na šinama" ušao je u legendu i postao nezaboravno i nezamenjivo putničko iskustvo privilegovanih ličnosti toga vremena.

Poslije Drugog svetskog rata nastupa period naglog razvoja drugih, bržih načina putovanja, pa skupa i spora putovanja vozom, kao što je "Simplon Orijent Ekspres", ma koliko on bio luksuzan, polako, ali neumitno izlaze iz mode. I možda bi takva vrsta putovanja sa uživanjem bila potpuno zaboravljena i ostala zabilježena samo u čuvenim romanima, ili na velikom platnu, da uspješni američki hotelijer i zaljubljenik u sve što ima bilo kakve veze sa istorijom željeznice, Džejms Šervud, nije odlučio da obnovi ovu tradiciju. U potrazi za zaboravljenim ljepoticama željezničkih pruga, on je 1977. na aukciji u Monte Karlu kupio dva stara, odavno rashodovana vagona originalnog "Orijent Ekspresa", iz 20-ih godina prošlog vijeka, i odlučio je da im vrati prvobitni sjaj. Kako su tekli radovi na njihovom restauriranju zaintrigirale su ga priče i legende o čuvenom "Orijent ekspresu" koje su u njemu probudile nostalgiju za prošlim vremenima. A pošto je već bio vlasnik hotela sa pet zvijezdica, "Ćiprijani" u Veneciji i "Spendido" u Portofinu, odlučio je da svojim probirljivim gostima ponudi i uzbudljivo putovanje u prošlost. Ubrzo je kupio i restaurirao cijelu kompoziciju od 25 vagona koja ga je koštala 25 miliona evra i uspostavio je novu luksuznu železničku liniju "Venis Simplon- Orijent-Ekspres" koja spaja London, Pariz i Veneciju. A za one koji istinski žele da dožive atmosferu zlatnog doba putovanja železnicom kompanija Džejmsa Šervuda jednom godišnje organizuje uzbudljivo putovanje od Pariza do Istanbula.

O njemu su pisali Agata Kristi, Graham Grin, Jan Fleming

Luksuzno putovanje ovim vozom, ali i sami putnici koji su se ukrcavali i kretali na skoro dvomesječnu avanturu sa kraja na kraj Evrope zagolicalo je maštu i inspirisao mnoge pisce, a kasnije i filmske režisere. Prvi ga pominje francuski pisac Gijom Apoliner kada u svom djelu "Jedanaest hiljada devica" opisuje putovanje princa Monija Vibeskua "Orijent Ekspresom" od Pariza do Bukurešta. Nešto kasnije putovanje ovim vozom inspirisalo je Agatu Kristi da napiše kultni krimi roman "Ubistvo u Orijent Ekspresu", dok Graham Grin ovaj voz pominje u svoja dva romana, "Voz za Stambol" i "Putovanja sa mojom tetkom". Luksuzni "Simplon-Orijent-Ekspers" pominje se i u romanu "Iz Rusije sa ljubavlju" koji je napisao Jan Fleming, tvorac slavnog agenta 007, Džejmsa Bonda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana