Olupina, a lijepa i očuvana!

Agencije
Olupina, a lijepa i očuvana!

Kristalna voda jezera Ontario u Kanadi decenijama prekriva jednu od najljepših olupina. Brod „Svipstejks" prevozio je ugalj, ali nakon što je oštećen, odlučeno je da bude potopljen. Više od 120 godina kasnije, predstavlja pravu turističku i ronilačku atrakciju.

Prema podacima Ujedinjenih nacija svjetski okeani konačno su počivalište za oko tri miliona potonulih brodova, no jedan od najljepših se zapravo uopšte ne nalazi ni u okeanu, niti u moru, već na šest metara dubine u bistrim vodama jezera Ontario.

Izgrađen je u Kanadi 1867. godine, „Svipstejks" je potonuo 18 godina kasnije. Danas je velika turistička i ronilačka atrakcija u kanadskom nacionalnom parku „Fatom fajv", prenosi Dejli mejl.

„Svipstejks" je prenosio ugalj pored ostrva Kov. Tokom jednog transportnog zadatka je i oštećen. Brod je vukao tegljač prema luci, no šteta na plovilu je bila toliko velika, da su tadašnje vlasti odlučile da ga potope u plićaku. Prethodno su uklonjeni svi djelovi koji su se mogli ponovo koristiti.

Kanadske vlasti su u međuvremenu čeličnom konstrukcijom učvrstile strukturu broda iznutra, pa je zadržao svoj izvorni oblik i smatra se jednom od najbolje očuvanih olupina na svijetu.

Kako ronioci ne bi narušili integritet broda uvlačenjem u unutrašnjost olupine, kanadske vlasti su sve otvore zatvorile rešetkama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana