Odmor iz snova u oazama plavetnila

Agencije
Odmor iz snova u oazama plavetnila

Većina ljudi, kada zamišlja svoj odmor iz snova, pomisli na čiste plave vode, kilometre sitnog bijelog pijeska i bujno zeleno okruženje.

 Najvažniji dio njihovog odmora iz snova je izolovanost i bijeg od buke i nebodera, svakodnevice i poslova. Na nekom od deset najboljih ostrva na svijetu, sigurno bi svako pronašao svoj način uživanja.

Provindensijals, Turks i Kaikos

Najbolje ostrvo na svijetu je Provindensijals. Na ovom ostrvu je sve moderno i komercijalno, jer je sve uglavnom novo. Tamo nema starog grada, prije samo nekoliko decenija to je bio obični slani nanos usred okeana. Ronioci će cijeniti podvodni svijet ove destinacije. Posebna poslastica ovog ostrva je morska hrana, koja je veoma raznolika i preukusna.

Maui, Havaji

Maui je jedna od najpopularnijih destinacija svijeta i to s dobrim razlogom. Atmosfera na ovom ostrvu, njegova istorija i izobilje plaža, vodopada, čine ga idealnim za odmor tokom bilo kojeg doba u godini. Ovdje su ronilačke ekspedicije posebna poslastica, a bašte su kao komadi raja na zemlji.

Roatan, Honduras

Roatan je svakako lijepa destinacija. Gdje god da pogledate, možete vidjeti predivne nijanse plave boje i zelene okeana, prošarane predivnim cvijećem. Voda oko ovog ostrva je bistra i topla, a prefinjeni bijeli pesak krasi plaže. Tu se nalazi i drugi najveći koralni greben svijeta, pa je i ova destinacija omiljena među roniocima.

Santorini, Grčka

Neki bi rekli da vam je potreban samo jedan dan da uživate u šarmu i čarima Santorinija, ali za pravo poimanje energije tog mjesta i svega što ono može da ponudi, potrebno vam je sedam ili više dana. Na taj način imali biste sasvim dovoljno vremena da vidite da Santorini nudi mnogo više od onoga što vam se učini na prvi pogled. Prva tačka dnevnog reda kada dođete na Santorini je da udahnete duboko i uživate u besprijekornom pogledu. Poslije toga, opustite se i uživajte u arheološkim čudima impresivno očuvanih Akrotira ili se prošetajte antičkim stepeništem koje će vas odvesti do istorijskog grada Manolasa.

Ko Tao, Tajland

Ko Tao je jedno od onih ostrva koje pluta u mirnim tajlandskim vodama. Zapravo, ovo ostrvo svakog dana postaje sve popularnije i komercijalnije, ali i dalje predstavlja savršenu mješavinu buke i ležerne prirode. Tamo se možete zabavljati sa ajkulama i ražama na igralištu koje kreiraju koralni grebeni, ili možete uživati u svakom danu sa egzotičnim i osvježavajućim koktelom u ruci.

Madeira, Portugalija

Madeira je jedno od onih mjesta koja nikada nećete zaboraviti. U pitanju je destinacija koja vam nudi evropski komfor pomiješan sa tropskim luksuzom. Ipak, Madeira nije Ibica - ova destinacija privlači malo zreliju klijentelu, gdje je uživanje ograničeno na dramatični izgled ovog ostrva i njegova botanička čuda. Botaničke bašte vulkanske zemlje prava su poslastica u ovom dijelu planete, jer tu može porasti praktično bilo koja biljka. Posjetioci Madeire ne traže burni noćni život, glasnu muziku i veliki broj noćnih klubova, oni žele da lutaju, šetaju i istražuju svoju fascinantnu okolinu.

Bali, Indonezija

Sa predivnim horizontom prošaranim planinama i zašiljenim pagodama, Bali je ostrvo čiji naziv znači raj. Na ovom indonežanskom ostrvu možete ići u turu po antičkim hramovima, igrati se sa sumatranskim slonovima ili jednostavno možete uživati u nekom od luksuznih hotela koji imaju savršeni pogled, okruženje i besprijekornu uslugu.

Mauricijus, Afrika

Jedna od najboljih afričkih destinacija, okružena tirkiznim Indijskim okeanom i naseljena raznovrsnom populacijom je Mauricijus. Ovo ostrvo posebno krase zeleni golf tereni, izobilje sportova u i na vodi, planinarenje, lovačke ekspedicije, posmatranje ptica i odmaranje u nekim od najboljih i najluksuznijih hotela svijeta. Svaki obrok na Mauricijusu je kulinarska poslastica i pravo iskustvo za sva vaša čula. Mauricijus ima i najbolje botaničke bašte svijeta, idealan noćni život, zabavu na plaži i mjesta pod zaštitom UNESCO-a.

Bora Bora, Francuska Polinezija

Ostrvo Bora Bora, sa lagunom koja podsjeća na umjetničku paletu plavih i zelenih boja, pravi je melem za oči. Romantične duše iz svih krajeva svijeta žele da posjete ovu destinaciju, a ko god da je jednom došao, poželio je da se barem još jednom vrati. Ovo ostrvo ima planinu koja podsjeća na zamak, Otemanu, koja dominira čitavim lokalitetom i ponosno prodire u nebo i oblake. Ovo je najbolje mjesto za medeni mjesec, gdje luksuznih hotela i spa centara ima u izobilju, kao i bungalova iznad vode.

Fernando de Norona, Brazil

Brazilsko Fernando de Norona ostrvo je legendarno i predstavlja raj za ljubitelje plaža, ekološku zemlju čuda, gdje su čak i ajkule prijateljski nastrojene. Ovo je zapravo arhipelag koji se sastoji od 11 kvadratnih kilometara vulkanskog kamenja i 20 manjih ostrva. Tročasovna tura brodom je sjajan način da upoznate spektakularno okruženje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana