Obišao svijet u potrazi za blagom s neba

Tanja Milaković
Obišao svijet u potrazi za blagom s neba

Amerikanac Majkl Farmer, 40-godišnjak iz Arizone, jedan je od dvadesetak lovaca na meteorite koji se u potpunosti posvetio ovom zanimanju. U potrazi za dijelovima ovih nebeskih tijela od 1990. godine prošao je oko 70 zemalja, a nije zaobišao ni Rusiju, koja se proteklih dana našla u centru pažnje nakon što su padom meteorita povrijeđene stotine ljudi.

U razgovoru za "National Geographic" govorio je o svom neobičnom poslu. Za slučaj u Rusiji kaže da je istorijski i da će zauvijek ostati zapamćen.

- Svi žele komadić meteorita, a mi ga želimo da ga proučavamo s naučne tačke gledišta. Preliminarni podaci NASA-og laboratorija kažu da je palo oko 7.000 tona - kaže Farmer.

Na pitanje koliko ima meteorita za koje se zna da su pali na Zemlju, odgovara da ih je nekoliko stotina hiljada.

- Naravno, na planeti ih je na milione, ali ih mi još nismo pronašli. Veći dio Zemlje je neprohodan, tu su guste šume, džungle, okeani... Meteoriti koji padnu u okean su izgubljeni, nestanu na dnu - ističe lovac na meteorite koji najčešće radi u Sahari, jer ih je tu najlakše uočiti.

Ne krije da se prilikom "lova" susreće sa brojim izazovima.

- Obično dođete na mjesto gdje vlada haos jer niko zapravo ne zna puno o tome šta se desilo. U Africi i drugdje lokalno stanovništvo ne razumije šta se dešava, njih više zanima kako će preživjeti dan, ali istog trenutka kad se neko pojavi i kaže: "Platiću vam da nađete ovu stijenu", selo se isprazni i pojavi se puno komada - priča Farmer.

Njegov posao je opasan, nekoliko puta je bio opljačkan, a znao je završiti i u zatvoru. U Omanu je iza rešetaka proveo dvije godine zbog "nelegalnih iskopavanja", a u Keniji je opljačkan i pretučen.

- Opasno je jer ovaj posao uključuje novac, a ljudi taj novac žele - kaže Majkl.

Od najvrednijih komada koje je pronašao ističe tri s Mjeseca, pronađena na Bliskom istoku. Sedmicu kasnije jedan od njih je prodao za 100.000 dolara, a bio je veličine oraha. U Kanadi je sa svoja tri partnera našao 53 kilograma veoma rijetkih meteorita koji su prvi put otkriveni 1931. godine, a datirali su od prije 4,5 milijarde godina. Sada se nalaze u Kraljevskom muzeju Ontario u Torontu.

Farmer širom svijeta organizuje izložbe svojih pronalazaka, a muzeji ga često pozivaju da gostuje kod njih. Kaže da ima više skladišta u kojima ostavlja svoj "ulov".

O hapšenju u Omanu kaže da je uslijedilo jer ta zemlja nema zakon koji bi regulisao njegovu aktivnost.

- Jednostavno ih je uznemiravalo što odnosimo toliko meteorita, a jedini zakon za koji su nam mogli pripisati da ga kršimo je onaj koji reguliše operacije iskopavanja. Ipak, dobili smo slučaj jer nismo imali opreme za iskopavanje. Kupili smo stijene s površine pustinje, a sudija je rekao: "Ako to može raditi i dijete, onda to nije iskopavanje". Potom sam odmah pušten i poslat kući - izjavio je Farmer.

Poslije eksplozije meteorita iznad neba Rusije i ostali kolekcionari širom svijeta su već nestrpljivi. Među njima ima i poznatih imena, kakvo je filmski režiser Stiven Spilberg, a cijene na tom tržištu su poprilične - u oktobru je parče meteorita pronađeno u Sibiru 1960. prodato na aukciji u Njujorku za 43.750 dolara (32.700 evra).

Ruski meteorit

Ruski naučnici tvrde da su našli ostatke meteorita koji je u petak eksplodirao iznad Urala jačinom atomske bombe.

Meteorit težak oko 10.000 tona, ušao je u Zemljinu atmosferu supersoničnom brzinom od najmanje 54.000 kilometara na čas i raspao se na dijelove oko 30-50 kilometara iznad tla u Čeljabinskoj oblasti. Od zvučnih eksplozija je oštećeno nekoliko hiljada zgrada i povrijeđeno oko 1.200 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana