Obiđite ratnu podmonicu Heroj

Tanjug
Obiđite ratnu podmonicu Heroj

Tivat - Podmornica "Heroj", koja je pripadala nekadasnjoj Jugoslovenskoj ratnoj mornarici, otvorena je za posjete turista kao centralni muzejski eksponat Zbirke pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru.

Ovim je Tivat postao jedan od rijetkih evropskih gradova koji svojim gostima može da ponudi neuobičajeno iskustvo - detaljan obilazak velike podmornice.

Koordinator Zbirke pomorskog naslijeđa Dražen Jovanović kazao je Tanjugu da je bivša Jugoslavija imala tu privilegiju da bude jedna od 11 država svijeta koje su samostalno proizvodile podmornice.

On je naveo da je podmornica P-821 "Heroj" otvorena za posjete turista i svih onih koji žele da dožive kako je bilo služiti kao podmorničar, odnosno živjeti i raditi na podmornici kao najkomplikovanijem i najopasnijem ratnom brodu.

"Veoma smo ponosni što imamo jedan takav muzejski eksponat, koji se u svijetu retko gdje sreće", istakao je Jovanović, dodajući da je podmornica "Heroj" spomenik jednom vremenu, kada je nekadašnja Jugoslavije bila jedna od rijetki država koje su samostalno proizvodile podmornice.

On je podsjetio da je nekadašnja jugoslovenska Ratna mornarica imala pet velikih podmornica - tri tipa "Heroj", dvije još veće P-831, kao i šest malih diverzantskih podmornica P-911.

Jovanović je ukazao da je podmornica "Heroj" restaurirana, odnosno dovedena u autentično stanje, zahvaljujući naporima crnogorskog Ministarstva odbrane i kompanije "Adriatic Marinas", uz podršku članova Udruženja podmorničara Crne Gore.

"Podmornica 'Heroj' će predstavljati veliku turističku atrakciju, ne samo Crne Gore i Tivta, već i čitavog regiona", naveo je on.

Kada se uđe u podmornicu, prvo u oči padaju četiri velike torpedne cevi. Iz jedne viri stari torpedo - tek da se stekne utisak čime je podmornica raspolagala za eventualnu odbranu ili napad.

Ne može a da se ne primjeti i dosta skučen prostor, tako da posada, koja je brojala 28 članova, svakako nije mogla da uživa u komforu.

 

"Podmornica 'Heroj' nije pravljena za uživanje i turističko krstarenje, već je u pitanju ofanzivni vojni brod. Život podmorničara bio je spartanski, a to potvrđuje i dosta skučen prostor", kazao je Jovanović.

Prema njegovim riječima, na podmornici se, zbog nedostatka kreveta, spavalo po sistemu toplih kreveta, odnosno ležaji su se djelili po smjenama.

"Niko od članova posade, osim komandanta podmornice, nije imao svoj krevet", naveo je Jovanović.

On je dodao da je "Heroj" projektovan da može da roni do dubine od 210 metara, a brzina kretanja podmornice bila je 15,3 čvorova u podvodnoj, odnosno 10 čvorova u površinskoj vožnji.

Podmornica je bila podjeljena u tri sektora - pramčani, srednji i krmni.

"U pramčanom dijelu, pored torpednog odjelenja, nalazila se kormilarska stanica i navigacioni sto, odakle se upravljalo podmornicom, radio-kabina, periskop, koji je i danas u funkciji i predstavlja posebnu atrakciju", kazao je Jovanović.

Srednji dio podmornice je energetski odsjek - odatle se davala snaga, dok su u posljednjem, krmnom dijelu smješteni dizel motori i agregat, ali i uski kreveti zakačeni na lance, na kojima su podmorničari spavali.

Na samom kraju, još jedan improvizovani ali neophodan preduslov za život čak i duboko pod vodom - toalet sa tušem. U zadnjem dijelu nalazi se i oprema podmorničara u slučaju udesa, zajedno sa plutačom sa markerima za dekompresiju.

Jovanović je kazao da je podmornica "Heroj" pod vodom mogla da bude 45 dana, ali posada nikada nije ostala duže od 10 dana i to u okviru obaveznih godišnjih vježbi.

"Svi koji posjete podmornicu moći će da se uvjere da je posao podmorničara bio jedan od najtežih", naveo je on. Prema njegovim riječima, podmornica "Heroj" nikada nije upotrebljena u ratnim operacijama. Uz "Heroja", u Porto Montenegru, izložena je i mala, takozvana diverzantska podmornica P-912 "Una".

 

"Podmornica je duga 50,4 metara, široka 4,7 metara i visoka 9,75 metara. Ovaj ratni brod, težak 706 tona, porinut je 21.avgusta 1967. godine u brodogradilištu specijalnih objekata u Splitu", kazao je Jovanović.

Prema njegovim riječima, u skoro 23 godine aktivne službe, prije nego što je zauvjek izvučena iz mora na obalu 1991. godine u Tivtu, podmornica "Heroj" je imala ukupno 726 plovidbenih dana, čak 910 ronjenja i prešla je ukupno 46.659 nautičkih milja, što je ekvivalent plovidbi dva puta oko zemaljske kugle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana