Nova godina u Parizu

Danijela Stokanić
Nova godina u Parizu

Pariz, grad ljubavi i romantike odlično je mjesto za slavlje, a prekrasno osvijetljeni "Chames Elysées" dovoljan je razlog za posjetu ovom gradu. Grad svjetlosti nudi bezbroj mogućnosti za dobar provod, između ostalog, jedno je od najuzbudljivijih i najljepših mjesta za doček, bilo da volite klubove, romantične večere, ili jednostavno čašu šampanjca u najužem krugu prijatelja.

Francuzi doček Nove godine zovu "la Saint Sylvestre". On se obično slavi sa praznikom Silvestarska noć, posvećena papi svetom Silvestru. Tu veče oni konzumiraju posebna jela poput plodova mora, kao što su ostrige i pića kao što je šampanjac.

Šampanjac ili pjenušavo bijelo vino je obavezno piće za novogodišnju noć u Parizu. Kuvano vino i cajder ili alkoholno piće napravljeno od soka od jabuke ili kruške su sljedeći po redu. Uobičajena poslastica su čokolade ili bombone koje pucaju poput petarde kada se otvore iz omota. Mogu se kupiti u svakom marketu. Vatromet i petarde se legalno prodaju na veliko iznenađenje mnogih.

Postoji nekoliko mjesta na kojima kako Parižani, tako turisti koji odluče da najluđu noć provedu upravo u gradu svjetlosti, okupljaju se za odbrojavanje. Jedno od takvih mjesta su Jelisejska polja ili kako oni vole da kažu centar dešavanja. Okupljanje počinje oko 21 čas. Gdje god da se stacionirate, imaćete predivan pogled na Ajfelov toranj koji se pretvara u pravu igru svjetlosti u ponoć.

Plato ispred Bazilike svetog Srca na Monmartru je takođe omiljeno i nešto mirnije mjesto da ispratite staru godinu. Odavde se pruža izvanredan pogled na grad, pa ćete moći da ispratite svaki vatromet. Iako je gužva napolju, ovdje se zabava uglavnom odvija po brojnim barovima, kabareima i klubovima.

U prestonici kulinarstva podrazumijeva se da možete pronaći brojne restorane koji u svojoj ponudi imaju specijalne novogodišnje jelovnike, neke po razumnim cijenama, neke za malo dublji džep. A uz večeru nije na odmet ni da se zabavite uz kabare šou. Nova godina je savršeno vrijeme da se prepustite svim pariskim klišeima.

I u turističkoj agenciji "Adrijatika lajn" istakli su da za proslavu novogodišnje noći u Parizu, sa polaskom iz Beograda avionom, neophodno je 545 evra. U cijenu je uračunato šest dana u hotelu sa četiri zvjezdice.

"Kartijer" na Monmartru

Stotinu godina star restoran "Kartijer" na Monmartru sa sve enterijerom od mesinga, lamperijom, ogledalima na podu i plafonu, savršeno je mjesto da se započne veče sa klasičnim francuskim jelima koja koštaju upola manje nego u mnogim drugim restoranima u istom kraju. Poslije večere, prošetajte ka spomeniku "Le mur des je 'aime" veličine 40 kvadratnih metara, na kojem je na 250 jezika ispisano "volim te".

Nema muzike na ulici

Usluge                                    Cijen

Smještaj                                od 200 KM

Novogodišnja  večera        100 KM

Čaša šampanjca                   50 KM

Kafa                                            8 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana