Nesebar - biser Crnog mora

Danijela Stokanić
Nesebar - biser Crnog mora

Nesebar, grad smješten u bugarskoj oblasti Burgas, često nazivaju “biser Crnog mora” ili “bugarski Dubrovnik”. On je jedno od glavnih turističkih mjesta na Crnom moru, s mnogo odmarališta, od kojih je najveća i najposjećenija Sunčana plaža u sjevernom dijelu grada. Osim toga, Nesebar je bogat muzejima i kulturno-istorijskim spomenicima, koji govore o njegovoj istoriji.

STARI DIO NESEBARA ima bogatu istoriju, jer se često nalazio na granicama raznih carstava. Smješten je na poluostrvu koje je nekada bilo ostrvo, a s kopnom je povezan vještačkim uskim nasipom. Zbog svojih karakteristika stari dio grada je upisan na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Evropi 1983. godine.

Nesebar se često spominje kao grad s najviše crkava po glavi stanovnika. Od srednjovjekovnih spomenika u Nesebaru se nalaze Stara biskupija ili Sveta Sofija, crkva Gospe Nježne, crkva Svetog Ivana Krstitelja...

Tokom turske okupacije izgrađene su samo crkva Svetog spasa i crkva Svetog Klementa u 17. vijeku, koje su male, ali ukrašene freskama. U tom su periodu nikle brojne drvene kuće koje su tipične za crnomorsku obalu.

SUNČANA PLAŽA JE MJESTO sa najdužom i najširom obalom u Bugarskoj, po kojoj se prostiru bezbrojni hoteli između pješčanih dina. Ovo ljetovalište definitivno opravdava svoje ime, jer u periodu od maja do oktobra ima više od 1.500 sunčanih časova.

Nesebar je mjesto u kojem je sve podređeno turistima. Domaćini su se pobrinuli za brojne atrakcije, kako se gosti za vrijeme boravka ne bi dosađivali. To mjesto je idealno za one koji su željni kulturne zabave.

AKVA PARK NESEBAR jedan je od najvećih vodenih parkova u cijeloj Bugarskoj, koji turistima garantuje ne samo odličnu zabavu, nego i bogatu ponudu različitih restorana.

Međunarodna smotra folklora, brojni koncerti ozbiljne muzike i nastupi različitih muzičkih grupa samo su neka od dešavanja tokom ljeta.

Oni koji preferiraju savremen način zabave mogu provesti ugodno vrijeme u noćnim i disko klubovima, koje je teško izbrojati.

Istorija

Nesebar je jedan od najstarijih gradova u Evropi. Nastao je već 1000. godine prije nove ere. Nakon što su ga zauzeli Grci, počeo je snažno da se razvija. U sljedećim vijeku gradom vlada Vizantija, a uloga grada i njegove okoline je znatno smanjena. Polovinom 15. vijeka Nesebar prelazi u ruke Turaka, a 1878. godine službeno je priključen Bugarskoj.

 

USLUGE                                                                               CIJENE

Noć s doručkom u hotelu s pet zvjezdica                    od 70 KM

Privatni smještaj (noćenje)                                           od 6 KM

Sok                                                                                          od 2 KM

Kafa                                                                                    od 1,5 KM

Ručak                                                                                       od 6 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana