Nekadašnju prestonicu dijamanata sada guta pijesak

Business Insider
Nekadašnju prestonicu dijamanata sada guta pijesak

Pustinja u južnoj Africi je vjerovatno posljednje mjesto gdje možete očekivati da pronađete malo parče njemačkog načina života.

Ali, u živom pijesku pustinje Namib u Namibiji, napušteno selo Kolmanskop stoji kao testament njemačke kolonizacije s početka 20. vijeka. Kolmanskop leži na oko 12 kilometara od obale Atlanskog okeana. 

Grad se uzdigao oko rudnika dijamanata i brzo postao jedan od najbogatijih gradova u južnoj Namibiji, zemlji koja je bila njemačka kolonija do Prvog svjetskog rata.  

Dijamantska polja bila su toliko obilna da pojedini svjedoče kako su dragi kamenčići mogli da se kupe pravo iz pijeska.

Grad je posjedovao mnogobrojne pogodnosti uključujući bolnice, kazino, fabriku leda i električna postrojenja, pa čak i sopstveni bazen. Kolmanskop je i danas vidljiva njemačka zaostavština sa netaknutim vilama i prodavnicama i mnogobrojnim znacima na njemačkom jeziku.  

Međutim, kada su Nijemci izgubili rat, a industrija dijamanata premještena u drugo mjesto, grad je uskoro izgubio svoj prosperitet, te je 1954. i potpuno napušten.  

Danas služi kao turistička atrakcija gdje znatiželjni mogu obići kuće napunjene pijeskom budući da pustinja polako preuzima cio grad. Neke kuće su napunjene pijeskom čak i do plafona. Ipak, nekoliko njih je i restauirano. Mnoge se nalaze u oronolom stanju na udaru pustinjskog vjetra.  

Veliki dio ove oblasti i dalje je aktivno dijamantsko polje i do njih je moguće stići samo uz posebne dozvole.  

Kako se Kolmanoskop razvijao?

Navodno, željeznički radnik je pronašao ogorman dijamant u pijesku 1908. godine. Glasine su se brzo proširile i dijamantska groznica je uzela maha. Kolmanoskop je uskoro postao centar dijamantske industrije.  

Pruga koja prolazi kroz mjesto doprinjela je njegovom razvoju. Na svom vrhuncu, nakon Prvog svjetskog rata, grad je imao oko 1.200 radnika i stanovnika.

Među svojim luksuznim sadržajima, Kolmanskop je posjedovao i pozorište i kuglanu.  

Grad je redovno imao struju, a snabdjevanje vodom vršilo se prugom, što je bio i jedan od prvih željezničkih sistema u Africi.  

Stnovnici su imali prekrasan pogled na pustinju Namib koja sada polako guta cio grad.  

Grad je takođe služio i kao mjesto za snimanje filmova. Takođe je bio popularan i među fotografima koji se nadaju da će uspjeti da ga uhvate prije nego što ga pustinja proguta. Prodice bogatih funkcionera odavno su se iselile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana