Najneobičniji tuneli na svijetu

theworldgeography.com
Najneobičniji tuneli na svijetu

Tuneli su uglavnom ljudske tvorevine koje prolaze kroz planine i brda. Ali, postoje i tuneli širom svijeta koji imaju neobičnu svrhu, izgled ili lokaciju. Upravo zbog svoje jedinstvenosti, ovi su tuneli postali i popularne turističke atrakcije.

Tunel kroz "Gate Tower" u Osaki, Japan

Jedna od najneobičnijih zgrada u Japanu je "Gejt Tauer" u Osaki. Ova je zgrada neobičan kompromis između vlasnika zemljišta i japanske vlade. Peti, šesti i sedmi sprat zgrade je tunel i dio autoputa.

 

Tunel Log, Kalifornija, SAD

"Tunel Log" zapravo je divovsko srušeno stablo sekvoje koje se nalazi na putu u Sekvoja Nacionalnom parku u Kaliforniji. Stablo visine 84 metra i prečnika 6,4 metra palo je na sred puta 1937. godine. Slijedeće godine napravljen je tunel kroz stablo - visine 2,4 metra i širine 5,2 metra i time je put opet postao prohodan.

 

Tunel ljubavi, Kleven, Ukrajina

Jedan od najljepših tunela na svijetu nalazi se u blizini grada Kleven u Ukrajini - Tunel ljubavi. To je tunel od stabala, a kroz njega prolazi pruga. U tom području ovaj predivni tunel glavna je atrakcija i ujedno jedno od najljepših mjesta u Ukrajini. Tokom toplih dana u godini stabla olistaju i pretvaraju se u zeleni tunel dužine skoro jedan kilometar, kroz koji prolazi pruga.

 

Tunel Guoliang, Kina

Veličanstveni tunel-put u planinama Taihang izgradio je tim od 13 mještana na čelu sa Šenom Mingčinom, a trebalo im je pet godina da ga završe. Tunel je pušten u promet 1977. godine. Dugačak je 1.200 metara, visok je oko pet metara i širok je četiri metra. Tunel ima rupe tako da izgleda kao da ima prozore.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana