Najljepših 6 trijumfalnih kapija Rusije - podignute u čast pobjede naroda FOTO

b92
Foto: printskrin

Većina je podignuta u čast velikih ratnih pobjeda, ali neka slave socijalističko državno uređenje. Izabrali smo najzanimljivija među njima.

Trijumfalna vrata "Kurska prevlaka" u Kursku

Kapija je dio arhitektonske cjeline podignute u čast pobjede nad nacizmom 1945. godine. Izgrađena je 2000. godine na ulazu u grad heroj Kursk, gdje se 1943. odigrala jedna od ključnih bitaka Drugog svietskog rata, poznata kao Kurska bitka.

U podnožju vrata su četiri figure ratnika iz različitih epoha: od Drevne Rusije do sredine 20. vijeka, a na vrhu je skulptura Svetog Đorđa koji kopljem ubode zmaja.

Trijumfalna vrata Moskve

Vrata s kočijama i skulpturom boginje Nike nalazi se u Moskvi na Kutuzovskom prospektu i predstavlja posleratnu "reinkarnaciju" drugih vrata, podignutih po ukazu Nikolaja I. 1934. godine.

Car je, naime, želio da se i u Moskvi nađu spomen-vrata u čast pobjede ruskog naroda u Domovinskom ratu 1812. godine protiv Napoleonove Francuske nalik na onu koja je iste 1834. godine podignuta u Sankt-Peterburgu.

Prva trijumfalna vrata bila su od drveta. Kasnije su načinjena od kamena. Ali su 1936. godine razmontirana zbog promena u generalnom planu grada. Stubovi od livenog gvožđa zatim su nekoliko godina ležali na gradskom trgu, dok nisu istopljeni za potrebe naoružanja u Drugom svjetskom ratu.

Kasnije su rekonstruirana (od 1966. do 1968. godine) i dobila su današnji izgled. Tada je ponovo izliveno 150 skulptura, kao i 12 novih stubova.

Trijumfalna kapija Narve u Sankt Peterburgu

Jedno vrijeme je ova kapija bila bukvalno ulaz u grad. Tu je počela tadašnja prestonica za one koji su pristizali iz Evrope.

Vrata je dizajnirao Italijan Giacomo Kuarenghi. Sagrađena je 1834. u čast pobjede u ratu 1812. Kroz njih je 1944. prošla vojska i probila opsadu Lenjingrada.

Danas se u unutrašnjem prostoru vrata, koji se sastoji od tri nivoa sa podrumom, nalazi muzej ratničke slave.

Trijumfalna kapija Generalštaba u Sankt Peterburgu

U sklopu zgrade Generalštaba su i vrata na centralnom Dvorskom trgu. Njihova 580 metara duga fasada smatrana je jednom od najdužih u Evropi. Projektovani su kasnije od same zgrade i takođe su bili simbol pobjede u ratu 1812. godine.

Svi bareljefi vrata ukrašeni su motivima starorimskih vojnih trofeja, sa strane su statue antičkih vojnika, a na vrhu vrata su kočije sa boginjom Nikom.

Arhitekta italijanskog porekla Karlo Rosi koji ju je projektovao smatrao je kapiju glavnom dominantom Generalštaba, a danas je jedna od znamenitosti grada. U istočnom krilu ove zgrade danas su izložene dragocenosti Ermitaža.

Glavni ulaz na VDNH

Masivna vrata u stilu staljinističke imperije su još jedan simbol pobjede u Drugom svetskom ratu. To je ujedno i svečani ulaz na Sajam dostignuća narodne privrede (VDNH), jedan od najkarakterističnijih spomenika sovjetskog doba.

Fasadu vrata krasi reljef sa grbom SSSR-a, dok se na njihovom krovu nalazi skulptura "Traktorista i kolhoza". Heroji sovjetske ere drže snop ušiju iznad glave i simbolizuju industriju i poljoprivredu.
rata na glavnom ulazu u park Gorki

Ovaj simbol glavnog prestoničkog parka podignut je 1955. godine, kada su centralni ulaz krasile grandiozne kapije koje su dizajnirali Georgi Ščuk i Anatoli Spasov. Kapija visoka 18 metara, uz obližnji Krimski most, bila je jedan od simbola nove socijalističke Moskve.

Unutar njega je mali muzej istorije parka, ali najzanimljivije je nešto drugo: imaju otvoreni vidikovac sa pogledom na oblast Vrapčevih brda, Šuhov i Ostankino kule i neboder Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana