Najbolje stvari u životu su besplatne

Novosti.rs, Ž. Dulić
Najbolje stvari u životu su besplatne

Početak godine je pravo vrijeme za planiranje narednog uzbudljivog putovanja koje će vam omogućiti da istražujete nova mjesta, upoznate zanimljive ljude i njihove običaje.

Suprotno tvrdnjama turističkih radnika, neprocjenjivo iskustvo sa putovanja uopšte ne mora mnogo da vas košta. Širom Evrope postoji ne tako mali broj monumentalnih istorijskih spomenika i umjetničkih djela najpoznatijih majstora slikarstva, vajarstva i arhitekture, kojima možete da se slobodno divite i to sasvim besplatno! Jedini uslov je da se prije nego što krenete na put dobro informišete.

Dobar savjet je da se prepustite poslijepodnevnom druženju sa srdačnim stanovnicima Milana u nekom od bezbroj malih barova. Naime, svake večeri oko 18 časova počinje "pauza za aperitiv" kada svaki posjetilac za cijenu jednog pića ima pravo da besplatno uživa u ukusnim zalogajima italijanske kuhinje. Ima li boljeg načina da upoznate zemlju koju ste posjetili, njene stanovnike, kulturu i običaje?

Kada je Kopnehagen u pitanju, glavni grad Danske je svjetska prestonica vožnje na dva točka. Na raspolaganju je 390 kilometara biciklističkih staza. I zaista bi bilo glupo ne pridružiti im se, pogotovo što je grad omogućio besplatnu ponudu bicikala.

U Berlinu ne propustite da posjetite zgradu i kupolu Rajhstaga, koji su potpuno besplatni. Potrebno je samo unapred rezervisati posjetu...

Ovoga puta, mi vam predlažemo da ukoliko planirate put u London, Pariz ili Rim, obavezno posjetite neke od njihovih najpoznatijih turističkih atrakcija, koje vas neće koštati ni dinira!

London: Muzeji i ćošak govornika

Da biste potpuno besplatno uživali u najvećim turističkim atrakcijama Londona trebalo bi samo da prošetate obalom Temze. Krenite od Tauer bridža i čuvene tamnice Tauer, do Vestminsterskog mosta i Vestminsterske opatije. Najbolje je da u šetnju krenete poslije podne jer se za vrijeme večernje liturgije, koja počinje u 17.30, posjeta ovom veličanstvenom zdanju ne naplaćuje. I ne samo to, dok razgledate impresivnu unutrašnjost ovog kultnog mjesta s hiljadugodišnjom istorijom, uživaćete u anđeoskim glasovima opatijskog hora.

Prema drevnoj legendi, ribari su 616. na tom mjestu na obali Temze podigli crkvu posvećenu Svetom Petru, koji im se iznenada ukazao. Malo je onih koji znaju da ovo velelijepno zdanje koje je širom svijeta poznato kao Vestminsterska opatija i danas nosi ime ovog sveca. Mada sama građevina predstavlja spoj različitih stilova gradnje i elemenata, koji su joj neprekidno dodavani od 12. do 18. vijeka, smatra se da je Vestminsterska opatija jedan od najboljih primera gotske arhitekture. Od kada je u ovoj crkvi krunisan Vilijem Prvi Osvajač 1066. ta tradicija je do danas nastavljena, pa su tu krunisani, svi kasniji engleski kraljevi i kraljice, dok je vjenčanje princa Vilijama i Kejt Midlton petnaesto kraljevsko vjenčanje obavljeno u Vestminsterskoj opatiji.

Ova crkva čija istorija je neraskidivo povezana sa prošlošću engleske i britanske kraljevske porodice, istovremeno je i jedan od najvećih mauzoleja na svijetu. Naime, ovde je sahranjeno više od 3.000 vladara, sveštenika i istaknutih istorijskih ličnosti. U Kutku pjesnika, u južnom dijelu crkve, nalaze se grobovi ili spomen-ploče poznatih književnika i pjesnika Vilijema Šekspira, Bajrona, Čarlsa Dikensa, kompozitora Fridriha Hendla, ali i grobnice slavnih naučnika Isaka Njutna i Čarlsa Darvina. Tu je smješten i grob Neznanom junaku iz Prvog svjetskog rata u kojem se zaista nalaze posmrtni ostaci nepoznatog britanskog vojnika koji je poginuo u Velikom ratu.

Međutim, ljubitelji umjetnosti i istorije trebalo bi svakako da znaju da su posjete mnogim muzejima u Londonu takođe besplatne. I to ne bilo kojim muzejima, već nekima od najpoznatijih u svijetu, kao što je i čuveni Britanski muzej, inače najposjećenija londonska turistička atrakcija. Ulaz se ne naplaćuje ni u Nacionalnoj galeriji na Trafalgar skveru, niti u Nacionalnoj galeriji portreta u blizini Trga Svetog Martina, pa ni u čuvenoj Tejt galeriji na obali Temze ili muzejima nacionalne istorije i nauke, kao ni u Muzeju kraljice Viktorije i princa Alberta.

Međutim, posjeta britanskoj prestonici ne bi bila potpuna ako ne biste bar nakratko zastali kraj još jedne velike turističke atrakcije ovoga grada koja takođe ne podrazumjeva nikakav trošak. Ukoliko se preko vikenda zateknete u Londonu, nedjeljno prijepodne iskoristite za posjetu Ćošku govornika na istočnom kraju Hajd parka. Ovdje se okupljaju mnogi koji zaista imaju šta da poruče svijetu, ali često i oni koji nemaju mnogo toga pametnog da kažu. Svi oni apsolutno ozbiljno shvataju slobodu govora i ne ustežu se da svoje mišljenje podijele sa potpuno nepoznatim ljudima, koji su spremni da ih makar minut-dva pažljivo slušaju ili sa njima polemišu.

Pariz: Festivali na otvorenom

Dobra vijest za sve one koji su mlađi od 26 godina je da mogu besplatno da posjete jedan od najvećih svjetskih muzeja - čuveni pariski Luvr. Takođe, svake prve nedjelje u mjesecu i stariji mogu da posjete Luvr bez plaćanja ulaznice. Tada će im se pružiti jedinstvena prilika da pokušaju da odgonetnu tajanstveni osmijeh Mona Lize, uživaju u stalnoj postavci Moneovih slika, dive se španskim ekspresionistima, ali i delima drugih umjetnika koja čine najveću zbirku umjetničkih djela u na svijetu.

Ipak, ne zanosite se da sve to možete obići za samo jedan dan. S obzirom na to da se u u ovoj zbirci nalazi preko 65.000 umjetničkih predmeta iz različitih istorijskih perioda, stručnjaci su procjenili da bi prosječnom posetiocu bilo potrebno čak pet nedjelja da na pravi način vidi i doživi svaki izloženi eksponat.

Zgrada najpoznatijeg muzeja na svijet smještena je u bivšoj kraljevskoj palati i nalazi se u samom centru Pariza, na obali rijeke Sene. Dio ove velelepne palate je za vrijeme Francuske revolucije, tačnije u novembru 1793. godine, prvi put otvoren za javnost, a kasnije je cijela zgrada pretvorena u muzej.

Pariz je evropska metropola koja svojim posjetiocima iz cijelog svijeta tokom čitave godine nudi niz uzbudljivih, zanimljivih, besplatnih manifestacija, zbog kojih ovaj grad zauvijek ostaje u njihovim srcima. Događaji kao što su festivali filma na otvorenom, Sajam cvijeća, Festival pantomime ili koncerti klasične muzike u predivnim pariskim parkovima sjajna su prilika da upoznate Parižane i njihov način života, a da pritom novac uštedite za obilazak nekih drugih znamenitosti Grada svjetlosti. Zato iskoristite prednosti moderne tehnologije i pred put u Pariz, London ili bilo koji drugi grad u Evropi obavezno detaljno pretražite internet i saznajte šta vam sve to oni mogu ponuditi.

A kada vam se napokon ispuni san i jednog dana posjetite francusku metropolu, ne propustite priliku da uveče odgledate besplatan, spektakularan "lajt šou" čija je glavna zvijezda najpoznatije obilježje Pariza, čuvena Ajfelova kula. Naime, u suton večeri, na svakih sat vremena, započinje veličanstvena petominutna predstava paljenja 20.000 lampica raspoređenih po cijeloj metalnoj kontrukciji ove kule. A kada se sve one upale, taj deo Pariza zablješti takvim sjajem da neminovno pomislite - "ovo je zaista Grad svjetlosti!"

Prizor će vas sigurno oduševiti gotovo isto kao i jedinstven pogled na panoramu Pariza sa vrha kule koji ćete, nažalost, morati da platite, kao, uostalom i skoro sedam miliona turista iz čitavog svijeta koji svake godine posjete ovu čuvenu turističku atrakciju. Prema nezvaničnim procjenama, za skoro 125 godina njenog postojanja, Ajfelovu kulu posjetilo je čak 250.000.000 ljudi. Zato i ne čudi podatak da je većini današnjih stanovnika glavnog grada Francuske ona jedan od najomiljenijih gradskih simbola, iako su se svojevremeno mnogi Parižani žestoko opirali njenoj izgradnji, tvrdeći da će predstavljati čelično ruglo i narušavati panoramu grada.

Rim: Vatikanski muzeji za kraj mjeseca

I Rim može da se pohvali izuzetno bogatom istorijskom baštinom, čije obilaženje doduše može da vam izbije dosta novca iz džepa. Ipak, u Vječnom gradu postoji još mnogo toga što se može vidjeti ili doživjeti a da ne potrošite mnogo para.

Pred polazak u Rim naoružajte se dobrim pisanim vodičima i informacijama sa interneta, nabavite kvalitetnu obuću i šetajte. Jer, svaka zgrada, kamena ploča, uličica, trg, fontana krije u sebi djelić duge istorije grada na sedam brežuljaka. Najbolje je da u ovakvu šetnju krenete rano ujutro, prije najezde beskrajne rijeke turista koji svakodnevno dolaze u Rim. Šetnju započnite na Trgu de la Rotonda, gdje se nalazi Panteon sa Rafelovom grobnicom. Ulaz je besplatan pošto je Panteon u sedmom vijeku pretvoren u crkvu Santa Marija Rotonda, po kojoj je i trg dobio ime.

Šetnju potom nastavite ka Trgu Navone, kojim dominira Berninijeva Fontana četiri rijeke. Zastanite na trenutak, uživajte u ljepoti koja vas okružuje, osvježite se kraj fontane, pa pređite rijeku Tibar na Mostu Sant Anđelo, koji krase Berninijevi anđeli.

Odšetajte zatim lagano do tvrđave Sant Anđelo, koja je svojevremeno bila mauzolej cara Hadrijana. Prođite prolazom Pasato di Borgo ispod tvrđave i iznenada ćete se naći na tlu Vatikana, odnosno na veličanstvenom trgu Svetog Petra. Prošetajte ovim trgom oivičenim kolonadama, stanite ispred Obeliska, razgledajte fasadu Katedrale Svetog Petra i slobodno uđite u nju. Ako imate sreće, ili ste unapred isplanirali da se na tom mjestu zateknete posljednje nedjelje u mjesecu, pružiće vam se jedinstvena prilika da besplatno posjetite najveću atrakciju u Rimu - čuvene Vatikanske muzeje, koji među svojim zidinama čuvaju nevjerovatno bogatu zbirku slika, skulptura i artefakata od neprocenjive vrijednosti.

Ali, to nije sve. U okviru Vatikanskih muzeja nalazi se i Sikstinska kapela koju je freskama oslikao Mikelanđelo. I neka vas ne obeshrabri dugačak red onih koji, kao i vi žele da izbliza vide ovo remek-djelo poznatog majstora. Jer, zaista se vrijedi naoružati strpljenjem. Pogled na Mikelanđelovu viziju Posljednje večere ili na najljepši detalj u Sikstinskoj kapeli sliku Stvaranje Adama, predstavlja neponovljiv doživljaj koji vas ostavlja bez daha i zauvijek ga pamtite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana