Mostovi kao turističke atrakcije

Novosti
Mostovi kao turističke atrakcije

Pet građevina koje su i motiv za putovanje. Nezaboravni su: most na Đurđevića Tari, most na rijeci Kvaj i njegov filmski „dvojnik" u Šri Lanki, vijadukt Garabit u Francuskoj i Bruklinski most, pišu "Večernje novosti".

Čudesni most na Đurđevića Tari glavna je turistička atrakcija zbog koje kineski turisti na balkanskoj turneji iz Srbije idu ka Crnoj Gori. Dugačak 365 metara, ovjekovječen je u filmu "Devojački most" koji, pored "Valter brani Sarajevo", u Kini važi za kultno ostvarenje sedme umjetnosti. Ovaj most spada u red nekoliko svjetski slavnih mostova zbog kojih se turisti odlučuju na put.


Film o mostu koji preskače kanjon Tare na visini od 170 metara snimljen je 1976. godine. Most je izgrađen 1937. godine i ubrzo je ušao u legendu. Kada su njemački tenkovi prešli most, arhitekta Mijat Trajanović završio je u logoru. Tito je ubrzo došao na ideju da ga sruši, ali tako da može da se popravi i za to zadužio Mošu Pijadu. Najmanji luk je srušio inženjer Joksim Jauković, koji je i streljan na mostu.

Most na rijeci Kvaj je jedna od najvećih atrakcija na Tajlandu, iako se most iz čuvenog filma uopšte ne nalazi u ovoj zemlji. I danas mogu da se vide temelji građevine koju su podigli ratni zatvorenici na željeznici Tajland - Burma za potrebe japanske vojske. S druge strane, film je sniman na području Šri Lanke, gdje je most koji je "glumio" originalni, takođe turistička atrakcija.

Vijadukt Garabit u Francuskoj nad rekom Trir glumio je Kasandrin most u Poljskoj koji se srušio u filmu iz 1976. godine pod teretom voza sa putnicima zaraženim nepoznatom bolešću. Sa dužinom od 565 metara prava je atrakcija.

Najslikaniji most na svijetu nije Golden gejt u San Francisku, već Bruklinski most. Ovo je najstariji viseći most u SAD iz 1883. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana