Montremblan - Zimsko srce Kanade

Sanja Amidžić
Montremblan - Zimsko srce Kanade

Montremblan, skijaški centar broj jedan istočnog dijela sjevernoameričkog kontinenta, dragulj je skijaških staza, smješten u srcu Lorenšen planina, svega sat i po vremena od Montreala.

Ski-centar se nalazi na 265 metara nadmorske visine, s tim da se najviša tačka nalazi na 875 metara. Zimska sezona počinje u novembru, a završava u aprilu. Centar ima tri skijaške strane sa mnoštvom staza koje se razlikuju po težini. Ukupno ih je 94, od čega 17 staza za početnike, 31 se vodi kao "srednja po težini", dok su preostale staze za iskusne skijaše i za sve koji žele izazov.

Na Montremblanu nema čekanja u redu za ski-lift, što je inače moto ovog centra. Kapacitet za prevoz skijaša je 27.230 na sat. Cijena ski-pasa za poludnevno skijanje je 70 maraka, za djecu 35, a za omladinu 40 maraka.

U ovom zimskom centru u ponudi je veliki broj aktivnosti na snijegu, od skijanja i snoubordinga, do ajsklaminga, vožnje na sankama koje vuku psi, vožnje snoumobilom, nordijskog skijanja i drugih privlačnih snježnih aktivnosti. Pored ove veoma privlačne ponude možete se opustiti i uživati u jednoj od desetak mineralnih banja smještenih na najljepšim tačkama ovog zimskog centra, kao i u nekom od otvorenih bazena sa toplom mineralnom vodom, u skandinavskom kupatilu ili vrhunskom fitnes klubu, poput "Akva klab la sorsa".

Ukoliko želite dobro da jedete, možete otići u poznate restorane sa najraznovrsnijom svjetskom kuhinjom, a u ukoliko ste ljubitelj dobrog provoda, uživati možete u noćnim klubovima, pabovima ili lokalnim barovima gdje se svira muzika uživo.

Smještaj u ovom zimskom centru možete naći u mnoštvu hotela koji su smješteni nadomak staza za skijanje. Cijene smještaja kreću se od 160 do 300 maraka, zavisno od ponude.

Boravak na Montreblanu najbolje je započeti u "Selu pješaka", koje je smješteno u samom podnožju planine i tu možete naći desetine hotela, restorana, butika, prodavnica suvenira koje vam pružaju osjećaj da se nalazite u jednom skijaškom velegradu u prirodi. Ulice su divno osvijetljene i večeri izgledaju kao u bajci. Šetajući ovim seocetom imate samo jedan osjećaj - divana priroda i uživanje u svakom trenutku.

Vještački snijeg

Iako u sezoni uvijek ima snijega, staze se pripremaju u kombinaciji sa "Avalanšom" sjevernoameričkim sistemom pravljenja vještačkog snijega, koji modernom tehnologijom u sekundi pretvara vodu u snijeg. Ovaj zimski centar ima najstrmije staze u istočnom dijelu Sjeverne Amerike.

 

Usluge                  Cijene u KM

Smještaj               160

Kafa                     15

Ručak                   40

Suveniri             15

Ski-pas                70

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana