Montreal - kanadski Pariz

Jelena Bjelica
Montreal - kanadski Pariz

Montreal je drugi grad po veličini u Kanadi sa nešto više od 3,8 miliona stanovnika. Poznat je kao "američki Pariz", moderan grad elegantnog, starinskog duha i istinski multikulturalnog stanovništva i tolerancije.

Montreal je kulturni centar Kanade i jedan od najljepših gradova čitavog američkog kontinenta.

PO CIJELOM MONTREALU nalaze se najrazličitije zgrade - od starih zdanja sagrađenih pod uticajem Francuza, do građevina engleske arhitekture i modernih oblakodera u centru grada. I dok je novi dio grada sličan onome što se može vidjeti u centrima Njujorka ili Toronta i pun ogromnih poslovnih centara i nepreglednih sivih bulevara, glavna atrakcija za turiste je stari, francuski dio Montreala, koji se nalazi jugoistočno od poslovnog centra.

U njemu ćete zateći pregršt zgrada izgrađenih od 17. do 19. vijeka, Staru luku grada, montrealski Notrdam, Bonsekur pijacu, Oratorijum Svetog Josifa, zgradu montrealskog univerziteta, ali i čuveni poslovni kompleks Place Vile Marie, 47-spratnu ikonu modernističke arhitekture. Ispod kompleksa se nalazi najveći "podzemni grad" na svijetu, mjesto sa više od 1.600 prodavnica, restorana i poslovnica.
U VESELOJ I ELEGANTNOJ ULICI Žak-Kartije nalazi se veliki broj uličnih muzičara i izvođača, kao i gomila turista po kafićima i restoranima.

U distriktu "Plato", pored mnogobrojnih stambenih zdanja, nalaze se i živopisne ulice za šetnje, kao i prodavnice.
Za odmor i uživanje u pogledu odličan je park Žan-Drapo.

U blizini su i prekrasna izletišta.

Ova metropola predstavlja jedan od "najpoželjnijih gradova za život", ali i po mnogima nezaobilaznu turističku, pa i poslovnu destinaciju.

U MONTREALU JE ČAK i gradski saobraćaj zanimljiv. Metro obiluje zanimljivim javnim radovima raznih umjetnika, dok je svaka stanica jedinstvena po dizajnu. Zato ne čudi da je 2006. godine bio proglašen za jedan od tri UNESCO grada dizajna.

Jedna od sjajnih stvari u Montrealu je ta što nikad ne znate na kom jeziku će vas neko pozdraviti.

Montreal je odličan za noćni život.

Istorija

Iako je domicilno stanovništvo živjelo na teritoriji grada barem dva milenijuma prije dolaska Evropljana, Montreal kao grad počinje da se razvija dolaskom Francuza u 17. vijeku. Ime mu je prvobitno glasilo "Ville Marie" (Marijin grad), da bi u 18. vijeku, poslije Sedmogodišnjeg rata, grad pripao Englezima i tada mijenja ime u Montreal, prema brdu koje se nalazi u centru grada.

 

USLUGE                                           CIJENE

Prenoćište                                       od 60 KM

Avionska karta                                 od 1.400 KM

Kafa                                                 od 3 KM

Piće                                                  od 5 KM
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana