Monako - luksuz i glamur

Jelena Bjelica, putovnica.net
Monako - luksuz i glamur

Monako je oličenje luksuza, glamura, sporta i kocke. To je mala kneževina burne i nadasve zanimljive istorije, koja se nalazi u jugozapadnoj Evropi. Ima oko 33.000 stanovnika, a njen glavni grad je Monako.

KNEŽEVINU MONAKO ČINI pet opština među kojima se ističu Monako - stari grad s Prinčevskom palatom i Katedralom i Monte Karlo - prije svega poznat po luksuzu, piše portal putovnica.net.

Ako se Monako ne spominje u kontekstu glamura, onda će se vjerovatno pričati o sportu. Kneževina je domaćin jednom od najcjenjenijih teniskih turnira, koji je zanimljiv po tome da se zapravo održava na teritoriji Francuske.

Ipak, kneževina je svakako najčuvenija po trci "formule 1" i može se slobodno reći da "formula 1" ne bi bila to što jeste bez trke uskim ulicama Monaka. 

MONAKO IPAK NIJE samo hrpa priča o glamuru i slavi, već ima mnogo toga što bi trebalo pogledati.

Među najatraktivnijim znamenitostima je Prinčevska palata, jedna od rijetkih vladarskih palata koja nije mijenjala svoju funkciju vijekovima, već se i danas koristi kao dom porodice Grimaldi, a to je i jedna od rijetkih palata takve vrste koja je utvrđena.

U gradu Monaku nalazi se i poznati Muzej okeanografije, predivna zgrada koja se goropadno izdiže iz stijene nad morem i očarava na prvi pogled.

Nedaleko od Muzeja je i katedrala Bezgrešnog začeća, sagrađena u 19. vijeku, gdje su pokopani princeza Grejs, kao i prethodni prinčevi Monaka.

PLACE DU CASINO JE žila kucavica Monaka, najživlje mjesto kneževine, a ono što će vam vjerovatno prvo upasti u oči jeste rijetko viđena koncentracija ultra-skupih automobila.

U luci u Monte Karlu možete da vidite pravu izložbu luksuza - paradu ogromnih i izuzetno skupih jahti. Brod od 20 metara tu će se činiti kao barka.

U Monaku ćete vidjeti i mnoge luksuzne vile, ali i "poznate face" jer mnogi svjetski sportisti, imaju prijavljeno boravište u Monte Karlu, a razlog tome je, naravno, manji porez. Manje je poznato da su tu taktiku za privlačenje doseljenika koristili vladari na istom području još u 13. vijeku.

KNEŽEVINA, KAO JEDNO od najluksuznijih odredišta u svijetu, prepuna je vrhunskih hotela, poput hotela "Hermitage" i "Hotel de Paris", gdje nerijetko odsjedaju najpoznatiji predstavnici šou biznisa.

Šoping u Monaku, kao i sve drugo u Kneževini, odiše luksuzom. Tu su svoje mjesto pronašle brojne velike dizajnerske kuće.

I NOĆNI ŽIVOT U Monaku je, najkraće rečeno, luksuzan. Taj luksuz i te kako je skup, ali zauzvrat se dobije vrhunski ugođaj i doživljaj.

U najpoznatijem i najskupljem klubu u gradu slavne osobe su normalna pojava. Ako nekoliko osoba izađe zajedno, dobiće račun od 1.000 ili više evra, što je gotovo uobičajeno.

Istorija

Poslije Drugog svjetskog rata, 1949. godine, tron Monaka je preuzeo princ Renije III Grimaldi, utemeljivač Monaka i Monte Karla kakve ih danas znamo. Kneževinu je učinio poslovnim, kulturnim, sportskim, ali i turističkim centrom. Zvali su ga i Princ graditelj, ne bez razloga. Bio je oženjen holivudskom heroinom Grejsi Keli. Zapravo je ona najzaslužnija za izgradnju imidža Monaka kao luksuznog odredišta, igrališta za bogate i slavne, a taj imidž se do danas samo dodatno učvrstio.

Cijene

Prenoćište od 250 KM

Gradski prevoz   (u jednom smjeru) od 2 KM

Kafa od 5 KM

Brza hrana od 8 KM

Ručak u restoranu od 30 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana