Minhen - grad palata i trgova

Jelena Bjelica
Minhen - grad palata i trgova

Minhen je glavni grad njemačke pokrajine Bavarske i poslije Berlina i Hamburga, treći po veličini grad Njemačke. Elegantan kao njegovi veliki bulevari, prefinjen kao mnogobrojni kulturni sadržaji i institucije i bučan kao pivnice za vrijeme Oktoberfesta samo su neki od opisa ovog grada.

MJEŠAVINA SVEGA TOGA UZ veliku količinu fudbalske strasti, govori da njegovi stanovnici umiju da se zabavljaju, ali i opuštaju.

Minhen je, takođe, i grad palata i javnih parkova. U gradu ima nekoliko trgova i veliki broj znamenitosti koje ne možete obići ni za nekoliko dana.

Karlov trg je čuven po kapiji zvanoj Karlstor nastaloj u 14. vijeku, koja je jedna od malobrojnih preostalih građevina starog Minhena. Kapija je ulaz u pješačku zonu.

Preko puta trga nalazi se Palata pravde, monumentalno zdanje iz 19. vijeka u stilu italijanske renesanse. Kada zakoračite u zonu namijenjenu šetačima, sa lijeve i desne strane pred vama će se nizati butici, radnje renomiranih svjetskih firmi, ekskluzivni, a i restorani brze hrane.

Tu je i veliki broj crkvi a najpoznatija je Svetog Mihaila. NAJIMPOZANTNIJI OBJEKAT, ne samo na trgu, već i u cijelom gradu, je svakako Nova gradska vijećnica, 85 metara visoka građevina zidana više od četiri decenije. Sa vrha se može posmatrati panorama grada, a zdanje je poznato i po bakarnim figuricama, koje dva puta dnevno, u tačno određeno vrijeme, uz zvonjavu zvona obilježavaju događaje iz 16. vijeka, odnosno, vjenčanje vojvode Vilhelma Petog i Renate od Lorene, kao i sjećanje na epidemiju kuge koja je opustošila grad od 1515/17. godine.

PREKO PUTA JE STARI gradski hol, zdanje iz poznog 15. vijeka, u originalnom gotičkom stilu, obnovljeno poslije oštećenja u Drugom svjetskom ratu, koje je bilo u upotrebi sve do početka 20 vijeka, tačnije do izgradnje novog. Odmah do njega smještena je crkva Svetog Petra kao najstarija parohijska crkva u Minhenu. Simbol grada Minhena je crkva Naše Gospe, građena u drugoj polovini 15. vijeka, sa loptastim zelenim kupolama u stilu italijanske renesanse.

VELIKI TRG U ANTIČKOM stilu je Kraljev trg. Sastoji se od neoklasicističke kapije u dorskom stilu, koja nosi grčki naziv Propileji, zatim Gliptoteke, muzeja skulptura, a preko puta je najljepši minhenski bulevar. On vodi do Kapije pobjede, koju je Ludvig Prvi podigao u čast bavarskih vojnika, po uzoru na starorimsku Konstantinovu kapiju.

U Minhenu se nalazi park Engleski vrtovi, jedan od najvećih gradskih parkova u Evropi. Tokom ljetnjih mjeseci u danima vikenda ovde se skupi i do 250.000 ljudi, ali ni tad nije teško naći mirne staze za šetnju ili klupe za odmor.

U MINHENU SE SVAKE godine, još od 1810. godine održava najpoznatiji festival piva na svijetu – Oktoberfest, koji svake godine okupi i do šest miliona posjetilaca. Oktoberfest je zaštitni znak Minhena i Bavarske, a dobra hrana, alkohol i muzika obavezan su dio zabave.

Istorija

Prvi podaci o Minhenu potiču iz šestog vijeka. Krajem 10. vijeka i početkom 11.  monasi osnivaju manastir koji se zvao Apud Munihen. Od toga potiče današnje ime za ovaj grad. Godine 1158. Henrik Lav osniva grad kome daje ime Minhen. U 15. vijeku počinje procvat Minhena dok se u renesansi i baroku grade mnoge građevine koje i danas predstavljaju najljepše spomenike u Minhenu.

 

CIJENE                                    USLUGE   

Prenoćište                            od 50 KM

Gradski prevoz                      od   5 KM

Kafa                                          od  4 KM

Sok                                             od  5 KM

Brza hrana                               od 10 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana