Mileševa - crkva Bijelog anđela

Tanjug
Mileševa - crkva Bijelog anđela

U neposrednoj blizini Prijepolja, na rijeci Mileševki, nalazi se jedan od najpoznatijih srpskih srednjevjekovnih manastira i najznačajniji manastir u dolini Lima – manastir Mileševa.

Mileševu je podigao kralj Stefan Vladislav u prvoj polovini 13. vijeka kao svoju zadužbinu i u njoj je i sam sahranjen. Danas, manastir svakodnevno posjećuju vjernici, turisti, prolaznici koji na obali Mileševke traže, a neki i nalaze, odmor i mir od svakodnevne vreve.

Ono što ovaj manastir, rađen u raškom stilu, čini prepoznatljivim ne samo u Srbiji, već i u svijetu nije to što je sjedište episkopije Srpske pravoslavne crkve ili to što su u priprati bile položene mošti svetog Save koje su Turci u 16. vijeku spalili na Vračaru.

Mileševa je najpoznatija po svom fresko slikarstvu, a prije svih fresci Bijeli anđeo koja je u sklopu cjeline "Mironosnice na Hristovom grobu".

Na slici je zapravo prikazan arhanđel Gavrilo koji sjedi na kamenu i mironosnicama rukom pokazuje Hristov prazan grob. Freska se nalazi na južnom zidu crkve i rad je nepoznatih autora.

U 16. vijeku preko nje bila je naslikana druga freska, pa je Bijeli anđeo bio sakriven sve do 20. veka kada je ova crkva restaurirana i gornja slika uklonjena.

Freske Mileševe, uključujući i Bogorodicu iz Blagovesti i kritorsku kompoziciju sa portretom kralja Vladimira predstavljaju najveće domete kako slikarstva u Srbiji, tako i slikarstva tog doba u Evropi.

Mileševa se danas ne vidi sa puta. Okružena je konacima, bibliotekom, kapelom, episkopskim domom. Zvonik sa ruskim zvonom teškim devet tona nalazi se u blizini oltarskog prostora crkve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana