Milano - prestonica mode

Jelena Bjelica
Milano - prestonica mode

Na put u Milano će vas vjerovatno navesti želja za šopingom, fudbalom i operom ali je dovoljan samo jedan pogled na Duomo katedralu da ostanete bez daha.

 Milano se smatra modnom prestonicom i centrom glamura i fudbala, ali je prilično potcijenjen kao istorijski grad u kom se mogu vidjeti mnoge znamenitosti.

MILANO, PRESTONICA Lombardije, ima oko 1,3 miliona stanovnika. Najveći je industrijski grad Italije i centar mode - dizajnera, umjetnika, fotografa, manekena. Milano je moderan grad sa starom dušom jer ima i stari dio grada sa zanimljivim građevinama i palatama, zbog čega privlači brojne turiste.

Smatra se “privrednim srcem” Italije i svjetski je poznat privredni, modni i medijski centar.

Šoping i zabava, prelijepi trgovi, živopisni restorani i radnje visoke mode privlače turiste u Milano. To je bučan, užurban grad. U odnosu na ostale italijanske gradove, Milano je bogat, ali ne i atraktivan centar. Ipak, ovaj kosmopolitski grad od stila vrijedi vidjeti.

JEDNA OD NAJVEĆIH katedrala u svijetu, Duomo, nalazi se u srcu grada a visoka je 157 metara. Izgradnja je započeta u 14. vijeku i 500 godina kasnije je završena.

Fasada je nedavno osvježena, pa sada bronzana vrata sijaju, a skulpture blistaju. Sa krova ove katedrale vidi se cijeli Milano.

Pozorište Skala nalazi se nedaleko od Duoma, a u muzej ovog hrama opere može da se uđe svakog dana, ali i da se nabave karte za “Boeme” ili “Rigoleto”.

Ušuškana i povučena, iza malog trga se nalazi bazilika Svete Marije Gracije u čijoj se trpezariji nalazi “Tajna večera” Leonarda da Vinčija.

U Milanu ima na desetine srednjovjekovnih crkvi koje treba otkriti kao i nevjerovatan zamak Sforcesko, koji je nešto najbolje što Milano ima da ponudi.

IAKO NEMA OPŠTE POZNATI italijanski šarm, svjetlost Rima ili usporenost juga, Milano ima nešto drugo. Ima brzinu, opštu gužvu u saobraćaju, u radnjama, na ulicama i nasuprot tome - tišinu u večernjim časovima.

Milano nije samo svjetska prestonica garderobe, već i nameštaja, kućnih potrepština, ali i fudbala, s obzirom na to da u ovom gradu velelepni stadion “San Siro” dijele Milan i Inter.

Istorija

Car Dioklecijan je 293. godine proglasio Milano prestonicom Zapadnog rimskog carstva. Tokom svoje duge istorije, Milano je nekoliko puta rušen i obnavljan; osvajali su ga Vizigoti, Huni, Langobardi, Franci... Milano je imao vodeću ulogu u Lombardskom savezu, a bio je i jedan od vodećih renesansnih gradova u Italiji.

USLUGE                                                                      CIJENE

Trodnevni aranžman                                           od  260 KM

Ručak                                                                         od     30 KM  

Kafa                                                                          od      3 KM

Parking (po satu)                                                   od      2 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana