Meteori - grad u oblacima

Vesna Popović
Meteori - grad u oblacima

Grčki manastirski kompleks Meteori predstavlja jedinstvenu atrakciju i pruža prizor kao iz bajke.

Smješteni na stijenama između mjesta Kalambaka i Kastraki, Meteori su izgrađeni na stijenama visokim i do 550 metara. U slobodnom prevodu sa grčkog jezika Meteori bi značilo "okačen na nebo", što i je prva asocijacija pri pogledu na to mjesto. Ovaj grad "u oblacima" čine manastiri izgrađeni na zidinama i vrhovima stijena, a svojom mistikom i jedinstvenim izgledom i danas predstavlja magnet za turiste.

Usmena predanja govore da su prvi manastiri izgrađeni primitivnim metodima gradnje, da su kamen, konopce i druge materijale graditelji nosili penjući se uz užad ka vrhovima stijena. Prema legendi, radoznali posjetioci uvijek su postavljali isto pitanje: "Koliko često mijenjate konopce?", a odgovor je uvijek glasio: "Kada gospod dozvoli da puknu."

Ovakva nepristupačnost manastira omogućavala je monasima relativno nesmetan život. Stepenice i putevi sagrađeni su tek početkom 20. vijeka, tako da danas postoji splet staza i stepenica za pješake, kao i prilazi i parkinzi za automobile. Stijene "između neba i zemlje" idealno su mjesto za surov, asketski život monaha. Monaške naseobine u šupljinama stijena i danas se mogu vidjeti, a ostavljaju bez daha pri pomisli kako je moguće da se tu, gdje bukvalno nema nikakvih uslova za preživljavanje, život ipak održao.

Meteori su nekad imali čak 24 manastira, a danas je preostalo samo šest, pet muških i jedan ženski. Najveći je Sveti manastir ili Veliki meteoron, a njegov muzej je glavni za turiste. Manastir Svete Varlame je drugi po veličini, a pored njega opstali su manastiri Svetog Rousanoua i Svete Barbare, kao i Svetog Nikole Anapausasa i Svete trojice. Manastir Svetog Stefana nacisti su bombardovali u Drugom svjetskom ratu vjerujući da se u njemu skriva pokret otpora. Poslije toga je napušten, a kasnije ipak obnovljen.

Klima u ovom regionu varira u zavisnosti od godišnjeg doba,  ljeta mogu biti sparna, a zime ekstremno hladne. Kiše su obilne tokom cijele godine. Pri posjeti manastirima turisti moraju da poštuju pravila oblačenja. Muškarci mogu da uđu u manastire u pantalonama dugih nogavica, dozvoljene su samo one ispod koljena, i ne bi trebalo da budu u majicama bez rukava. Žene treba da nose haljine ili suknje koje prekrivaju koljena i ne mogu da imaju gola ramena ili dekolte. Zabranjeno je svako udaljavanje izvan zone koja je predviđena za posjetu, a nije dozvoljeno približavanje liticama.

Kalambaka

Mjesto Kalambaka u podnožju Meteora naziv je dobilo po navodnim uzvicima osmanskih vojnika koji su prolazili tuda i vidjevši Meteore na stijenama ushićeno povikivali "Kaledže bak" - što znači vidi tvrđave. Meteori su uvršćeni na UNESCO-ovu listu svjetskog kulturnog nasljeđa, a ovo mjesto je 1981. godine bilo domaćin snimanja filma o Džejmsu Bondu, "Samo za tvoje oči".

Usluge cijene u                       KM

Smještaj                                 56

Karta za manastir                 5

Karta za izlet do Meteora    50

Kafa                                         4

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana