Meka za ljubitelje zemljotresa - vatreni prsten Pacifika

Dnevnik.hr
Meka za ljubitelje zemljotresa - vatreni prsten Pacifika

Vatreni prsten, koji okružuje Tihi okean, naziv je za područje koje ima najveću seizmičku aktivnost na svijetu.

Svoj naziv dobio je zbog činjenice da se u tom području nalazi čak 75 % svih aktivnih i neaktivnih vulkana na planeti, a tu se dogodi čak 90 % svih zemljotresa na svijetu.

Kako bi se razumijelo zašto je baš ovo područje toliko aktivno, potrebno je znati dvije stvari. Prva je ta da je Zemljina litosfera sastavljena od velikih kamenih gromada koje nazivamo tektonske ploče, na kojima leži površina Zemlje. Druga je da se te ploče kreću, pomjeraju i mijenjaju.

Mjesto gdje se sastaju dvije ploče naziva se graničnom zonom, i upravo je to područje s najvećom seizmičkom aktivnošću. Ploče se mogu pomjerati jedna u odnosu na drugu na tri moguća načina - jedna od druge, jedna ispod druge, ili se pomjeraju paralelno.

Mjesta gdje se ploče podvlače jedna ispod druge najviše zabrinjavaju stručnjake, a ujedno su i mjesta s najvećom seizmičkom aktivnošću. U tom procesu podvlačenja otpušta se ekstremno vruća voda koja topi stijene i pretvara ih u magmu. Ta magma onda nastavlja svoj put prema gore i izbija na Zemljinu površinu.

Vatreni prsten jedna je velika zona podvlačenja raznih tektonskih ploča. Na primjer, Cocos ploča se podvlači ispod južnoameričke ploče, a pacifička ploča se podvlači ispod sjevernoameričke ploče.

Najpoznatiji vulkani ovog prstena svakako su sv. Helena i planina Fudži u Japanu, tako da se ne čudite kućama od bambusa - za brže obnavljanje i manje štete nakon potresa...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana