Marselj - sjaj Mediterana

Jelena Bjelica
Marselj - sjaj Mediterana

Marselj je svojevrsna metropola Mediterana, najstariji grad u Francuskoj. Obiluje bogatstvima koje samo jedinstven grad poput ovoga može imati. Smješten između mora i brežuljaka, Marselj jednostavno sjaji pod suncem.

Grad je kombinacija bogatog i jedinstvenog kulturnog nasljeđa i veoma dinamičnih aktivnosti, a uz sve to je smješten na izuzetno povoljnom mjestu, u zalivu sa mnogo prelijepih uvala. Sve veći broj svjetskih putnika obilazi Marselj i njegovu okolinu, oduševljavaju se brojnim ostrvima, načičkanim oko luke.

OVAJ GRAD JE I najveća trgovačka luka u zemlji i druga po veličini u Evropi, poslije Roterdama. Ima sve odlike velegrada, ali mediteranska atmosfera je sveprisutna, pa istorijski centar grada obiluje zgradama impresivne arhitekture.

Kanebiere je glavna gradska arterija u starom dijelu grada, duga jedan kilometar, a proteže se od Stare luke do naselja Reform. U ovoj ulici je 1934. ubijen jugoslovenski kralj Aleksandar Prvi Karađorđević.

Stara luka se nalazi u samom istorijskom centru, a za turiste je naročito atraktivna riblja pijaca koja se tu održava preko dana.

OPERA JE DUGO BILA najpoznatija građevina Marselja, koja je podignuta krajem 18. vijeka, u stilu u kojem su se tada gradile opere u ostalim francuskim gradovima. Zgrada je skoro uništena u požaru, ali je uspješno rekonstruisana.

Notre Dame de la Garde je ogromna crkva, smještena na uzvišenju iznad centra grada, odakle se pruža po mnogima najljepši pogled na Marselj. Oko crkve se mogu primijetiti olupine čamaca, jer su ribari nekad donosili čamce ovamo kako bi ih osveštali pred odlazak u ribolov. Na vrhu zvonika se nalazi velika statua Djevice. Zvono crkve je teško 8.324 kilograma. Unutrašnjost je ukrašena obojenim mermerom i ikonama.

Na ostrvu If se nalazi Šato d'If, zamak čuven po Diminoj knjizi "Grof Monte Kristo". Potiče iz XVI vijeka kao utvrđeni zatvor.

MARSEJ OBILUJE MUZEJIMA koji su smješteni u prelijepim starim zgradama. Muzej prirodne istorije se nalazi u desnom krilu palate Longšan. Muzej mediteranske arheologije se nalazi u Centru starog milosrđa i posebno je popularan po egipatskoj zbirci. 

Muzej mode je izuzetno interesantan, posebno za dame. On otkriva svijet francuske mode i stila koji su među najcjenjenijima u svijetu.

Neosporna je činjenica da Marselj posjeduje jednostavno neodoljiv šarm. Uz sve to, Marselj ima obalu dugu 20 kilometara, ima posebnu reputaciju i čuvena je širom svijeta.

Svako ko ima priliku da posjeti Marselj trebalo bi da obvezno proba bouillabaisse, poznati sredozemni riblji specijalitet.

Istorija

Marselj su osnovali Feničani u 6. vijeku prije nove ere. Grad je nazvan Masalia a ubrzo potom ove prostore osvajaju Grci, pod čijom upravom Masalia dobija status republike.

Sljedećih nekoliko vijekova razvio se kao lučki i trgovački grad i priznati kulturni centar. Svoju važnu istorijsku ulogu dobio je zahvaljujući činjenici da je to grad u kojem je sagrađena prva francuska luka.

USLUGE                                 CIJENE     

Prenoćište                        od 40 KM

Brza hrana                           od  6 KM

piće                                       od  4 KM

kafa                                      od  3 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana