Malta - Raj na Sredozemlju

Danijela Stokanić
Malta - Raj na Sredozemlju

Malta, sunčana državica na pet ostrva u središtu Mediterana, branik na jugu Evrope, mali arhipelag koji su osvajali razni narodi, kao i zemlja vitezova oko koje su se otimali Napoleon i Nelzon.

Zahvaljujući blagoj klimi, lijepim plažama na čistom i bistrom moru kao i istoriji koja je svoje tragove ostavila na spomenicima od praistorije do najnovijeg doba, postala je stjecište turista iz čitavog svijeta. Malta je smještena na raskršću Evrope i Afrike. Već iz vazduha, pri slijetanju, imaćete utisak da ste odabrali pravo mjesto za svoj odmor. Pored najvećeg ostrva koje čini državu Maltu, značajnija su još i ostrva Gozo i Komino.

Malta je poznata turistima zbog ronjenja, vožnje na dasci i iznajmljivanja jahti. Ko voli kulturu, istoriju i tradiciju, na ovom ostrvu naići će na pravu riznicu. Na svakom uglu možete vidjeti neki kulturno-istorijski spomenik, pa nije ni čudo što s pravom možemo reći da je Malta muzej na otvorenom. Zime su ovdje blage, te turisti hrle i dolaze čitave godine, a ljeti je pogotovo krcato. Sigurno ćete primijetiti da su im sve građevine slične i ofarbane u oker boju. Na ostrvu nema rijeka, planina ili nekih većih šuma, pa vam cijeli ambijent, zajedno sa građevinama, može djelovati jednolično.

Ali, ne dajte se prevariti, jer pored sunca, mora i plaža, ova ostrva nude i ostale mnogobrojne mogućnosti i aspekte svoje turističke ponude. Ako volite noćni život, Sliema je idealno mjesto za vas zbog bezbroj pabova koji rade do jutra, i restorana različitih svjetskih kuhinja. Osim novih turističkih kompleksa, u Sliemi ćete moći da vidite tradicionalne malteške kućice i neke zanimljive crkve - In-Nazzarenu, posvećenu Isusu iz Nazareta, Sacre Cour, kao i Stella Maris, koja datira iz 1878.

Kako je Malta mješavina nekoliko velikih kultura, to se održava i u restoranskom životu a izbor je više nego dobar. Od internacionalnih fast fud restorana, u gradu postoje McDonald's, Pizza Hut, Burger King, i Ed'd Easy Diner. Pored toga, najveći broj turista na Maltu stiže u sklopu nekog aranžmana, ali je moguće naći smještaj i za individualne turiste.

Na primjer, "Hibernia House Gateway" je jeftin i jednostavan hostel sa upotrebom kuhinje. Maltu godišnje posjeti više od milion turista iz cijelog svijeta.

Istorija

Prvi naseljenici Malteških ostrva bili su poljoprivrednici koji su se ovdje naselili oko 5200. prije nove ere sa Sicilije. Ti prvi naseljenici najvjerovatnije su bili Sikanci, za koje se smatra da su bili jedino pleme koje je naseljavalo ova ostrva u to vrijeme, a smatraju se srodnicima Ibera. Stanovništvo ostrva u to vrijeme bavilo se uzgojem žitarica i stoke, a, kao i mnoge druge evropske kulture u to vreme, poštovali su kult plodnosti.

Cijene

Smještaj u hostelu                                                   12 KM

Ručak                                                                        10 KM

Piće                                                                          3 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana