Luksemburg - grad iz bajke

Jelena Bjelica
Luksemburg - grad iz bajke

Luksemburg, minijaturna država okružena Belgijom, Njemačkom i Francuskom, nalazi se u vrhu liste najbogatijih i liste najmanjih evropskih zemalja. Zahvaljujući svom položaju, na raskršću, spojila je različite kulture, jezike, te predstavlja mješavinu starog i novog.

LUKSEMBURG, JEDAN od najbogatijih gradova Evrope, neobično pozicioniran na liticama, svojim "sumanutim" izgledom odaje utisak da se sastoji iz dva nivoa, nižeg i višeg. Za prelazak sa jednog nivoa na drugi na raspolaganju je vozić ili javni lift i vožnja traje nekoliko minuta.

Veliki broj tvrđava i zamkova pojačava bajkovitu sliku grada. S obzirom na to da grad nije velik najbolje je kroz njega cirkulisati pješke, na biciklu, ili ga razgledati iz takozvanim hop off/hop on autobusima koji prave ture po čitavom gradu.

GRAD JE POZNAT I pod nazivom Sjeverni Gibraltar. Smješten je na ušću rijeka Alzet i Petrus, povezan mostovima "Pont Adolphe" i "Pont Pasarele". Pogled na rijeke najbolje se može sagledati sa šetališta Chemin de la Sorniche.
Simbol ovog grada predstavlja neogotička katedrala Notr Dam, građena u 17. vijeku, prepoznatljiva po svojim visokim zašiljenim tornjevima. Može poslužiti turistima i kao polazna tačka, jer se u njenoj okolini nalaze najveće atrakcije grada.

Nedaleko od katedrale nalazi se Gelle Fra, figura žene izlivene u zlatu, simbol slobode, na šta ukazuje vijenac koji drži u ruci. To je, zapravo, spomenik podignut u spomen borcima iz Drugog svjetskog rata. Još jedan spomen ovom događaju je i groblje američkih vojnika poginulih u ratu, koje se nalazi južno od aerodroma.

U STAROM JEZGRU GRADA, koji je najpoznatija pješačka i šoping zona, smještena su dva velika trga: Trg Viljema Drugog, pješački trg na kojem se nalazi gradska vijećnica sa dva bronzana lava na ulazu i statuom Viljema II, i Trg oružja, glavni trg koji je, posebno ljeti, stjecište gomile turista zahvaljujući velikom broju prilično skupih kafića i restorana na otvorenom, koji su aktivni i danju i noću.

U Luksemburgu se nalazi i Muzej moderne umjetnosti "Mudam" u kojem se izlažu djela luksemburških umetnika ili internacionalne postavke. Nedaleko od glavnog trga nalazi se i Nacionalni muzej istorije i umjetnosti sa svojom bogatom kolekcijom.

Istorija

Počeci Luksemburga vezuju se za 10. vijek, kada je došlo do formiranja grada oko Luksemburškog zamka, koji je bio sjedište države i koji se vremenom širio. U skorije vrijeme, istoimena prestonica Luksemburg dobija važnu ulogu na evropskoj sceni, postaje jedan od tri glavna grada Evropske unije.

USLUGE                                                         CIJENE

prenoćište                                                od  80 KM

karta za javni prevoz   (vrijedi dva sata) 3 KM

ručak                                                           od 20 KM

kafa                                                          od    3 KM

sok                                                               od    5 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana