Lugano - Oaza na obali jezera

Sanja Amidžić
Lugano - Oaza na obali jezera

Lugano, najveći grad pokrajine Ticino u Švajcarskoj, prepoznatljiv je po svojoj opuštenoj atmosferi te predivnim planinama i istoimenom jezeru uz čije obale je i smješten.

Mjesto je poznato po prijatnoj klimi gdje švajcarsku hladnoću zamjenjuje mediteransko sunce, a vazduhom umjesto njemačkog i francuskog jezika odzvanja italijanski.

Ovaj švajcarski gradić na samom jugu zemlje odlikuje mediteranska klima i više je nalik na mjesta sjevera Italije gdje život teče nešto usporenije i opuštenije nego u ostatku Švajcarske.

Posjeta Luganu najčešće započinje na željezničkoj stanici, smještenoj na blagom uzvišenju iznad grada. Prvo što zaokuplja posjetioca jeste pogled na Lugansko jezero, jedno od najljepših u jezerima bogatoj Švajcarskoj, te zvonik katedrale Svetog Lovre. Prema njima možete krenuti žičarom, ali preporučujemo laganu šetnju koja će vam omogućiti bolje upoznavanje grada.

Ovo šarmantno mjesto svakako će vam kvalitetno ispuniti nekoliko časova boravka, a ako se tu nađete početkom jula ili krajem avgusta, možda ne bi bilo loše da razmislite i o nešto dužem ostanku, barem ako ste ljubitelj džeza ili bluz muzike. Naime, tada se u Luganu održavaju dva odlična festivala - Estival (bez slova "F"!) Jazz i Blues to Bop, na kojima nastupaju brojni poznati izvođači, a posebna pogodnost za sve koji žele da ih poslušaju je to što su oba festivala potpuno besplatna.

Lugano raspolaže solidnim brojem smještajnih jedinica, ali pošto je jedno od elitnih odredišta, cijene su vrlo visoke. Cijena noćenja za jednu osobu kreće se od 80 maraka naviše. Nešto jeftiniji je smještaj u zajedničkim hotelskim sobama.

Ručak u ovom dijelu Švajcarske košta oko 100 maraka, a mogu se probati razni specijaliteti domaće, ali i italijanske kuhinje. Ukoliko ste ljubitelj dvodnevnih izleta, Lugano je mjesto gdje se možete dobro provesti i opustiti.

Katedrala

Najprepoznatljivija gradska građevina Lugana je katedrala San Lorenco, čiji zvonik dominira luganskim pejzažom. Osim zvonika, katedrala je poznata i po renesansnom pročelju te brojnim freskama kojima je oslikana unutrašnjost.

Katedrala se nalazi na zaravni iznad centra grada, pa se s nje pruža izvanredan pogled na centar Lugana i istoimeno jezero.

 

Usluge              Cijena u KM

Smještaj           80 do 170

Ručak                100 do 150

Kafa                10 do 20

Suveniri          15 do 50

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana