Lugano - glamur i priroda

Jelena Bjelica
Lugano - glamur i priroda

Lugano je grad na jugu Švajcarske, u italijanskom kantonu Ticino, koji graniči s Italijom. On je važan kulturni, turistički, trgovački, bankarski i industrijski centar južne Švajcarske.

Zbog toplog ljeta i činjenice da u posljednje vrijeme privlači sve veći broj poznatih osoba, ovaj grad sve češće nazivaju "švajcarski Monte Karlo" i na glasu je kao elitna destinacija. Lugano je danas jedan od najposećenijih gradova u Švajcarskoj.

GRAD SE NALAZI na obali jezera Lugano, odnosno na ušću rijeke Kasarate u jezero, između planina Bre i San. Iznad grada se strmo izdižu Alpi.

Zato je ovaj grad poznat prije svega kao mjesto gdje se uživa u čarobnoj prirodi, pa popisom znamenitosti dominiraju prirodne atrakcije.

Prva na listi je upravo jezero Lugano, koje je najbolje obići na popularnim pedalinama.

Sa planine Monte Bre pruža se impresivan pogled na Lugano i okolinu. Do vrha možete pješke ili žičarom. Vrijeme možete iskoristiti za rekreaciju u prirodi i posjetu slikovitom selu Bre. Planina San Salvatore još je jedna prirodna oaza.

Grad je i poznato lječilište.

LUGANO IMA DOBRO OČUVANO staro gradsko jezgro sa nekoliko trgova, starih krivudavih ulica, sa veleljepnim crkvama i palatama.

Od znamenitosti obavezno treba vidjeti katedralu Svetog Lavrentija iz 9. vijeka, koja je najprepoznatljivija gradska građevina. Njen zvonik dominira luganskim krajolikom, a katedrala je poznata i po brojnim freskama kojima je oslikana unutrašnjost.

Prilikom posjete Luganu ne treba zaobići ni crkvu Svete Marije od anđela iz 16. vijeka, sa poznatom freskom Hristove muke.

GRADSKI PARK, VILA ĆANI, Trg Reforma i Vila Favoric takođe su destinacije koje ne smijete da ne vidite ako ste u Luganu.

Elegancija i glamur mnogobrojnih prodavnica u ulicama Via Nassa i Via Pessina uveliko podsjećaju na Italiju. "Sredozemni osjećaj" vlada i na tržnici Piazza della Riforma uz jezersku rivu. Sve vrvi od ljubaznih prodavaca.

Ako stignete, obiđite i lugansku fabriku čokolade i živopisna okolna sela.

Istorija

Područje Lugana bilo je naseljeno još u vrijeme praistorije i Starog Rima, ali nije imalo izrazitiji značaj.

Tokom ranog srednjeg vijeka na području današnjeg grada je sveštenstvo iz Komoa podiglo crkvu, oko koje je kasnije nastalo naselje, koje već u 10. vijeku dobija naznake grada, da bi gradska prava steklo 1209. godine. Grad i okolina 1513. potpadaju pod uticaj Švajcarske konfederacije i ovo stanje će se zadržati do danas, izuzev nekoliko godina tokom Napoleonovih ratova. Tokom 19. vijeka Lugano je počeo da se razvija i da ekonomski jača.

CIJENE                                                                         USLUGE

Prevoz (autobuska karta u jednom smjeru)          oko 180 KM

Smještaj (noćenje sa doručkom)                           od 80 KM

Vožnja žičarom na planine (povratna karta)    oko 24 KM

Ručak                                                                             od 40 KM

Kafa                                                                              od 4 KM

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana