Ljubljana – metropola u malom

Jelena Bjelica
Ljubljana – metropola u malom

Ljubljana je mali, ali veoma lijep i prijatan grad koji uprkos svojoj veličini nudi dosta različitih sadržaja.

Glavni grad Slovenije u isto vrijeme ima sve ono što svaka veća svjetska metropola može da ponudi i mirniji tempo svakodnevnog života koji se sreće u manjim gradovima. Svaki posjetilac će u Ljubljani doživjeti radost otkrivanja mjesta punih energije, svježine i dobrog ukusa.

GOTOVO SVE VAŽNIJE znamenitosti u Ljubljani mogu se obići pješke, i to u jednom danu. Ipak, grad se može obići na više načina i tako doživjeti iz različitih perspektiva.

Šetnja po gradu omogućiće vam da u prijatnom ambijentu ljubljanskih ulica, trgova i parkova pratite tokove, mirise i zvuke, hraneći se vizuelnim impulsima grada. S koje god strane da dođete u grad, dospjećete na Prešernov trg, centralni ljubljanski plato.

Na trgu se nalazi spomenik čuvenom slovenačkom pjesniku Francu Prešernu. Trgom dominiraju crvena fasada crkve Svetog Frančiška, kao i balustrade Plečnikovog Tromostovja, koje naglašavaju tokove prema tvrđavi, tržnici i krivudavim ulicama Starog grada.

TROSTRUKI MOST JE remek-djelo slovenačkog arhitekte i zapravo podržava pravce ulica koje se ulivaju na Prešernov trg. Rijeka Ljubljanica kroz grad protiče između utvrđenja i brda Rožnik, i na deset kilometara sjeveroistočno od grada uliva se u Savu. Ljubljanica je "rijeka sa sedam imena", jer toliko puta ponire i ponovo izvire, svaki put pod novim imenom. Mnogobrojni mostovi nad njom približavaju obale, nastavljaju ulice i neprestano nagone prolaznike da prelaze s jedne na drugu obalu.

DOK ŠETATE PORED LjUBLjANICE, od Zmajskog mosta, preko Tromostovja, Drvenog mosta i Šuštarskog mosta do Trnovskog pristana, pred vama se smjenjuju različiti ambijenti i obalska uređenja. Za najljepši smatra se dio obale gdje se nekoliko stepenica blago spušta prema rijeci dovodeći nas na svega nekoliko centimetara iznad vode.

Tvrđava na brdu, koju još nazivaju i Ljubljanski grad, najveća je atrakcija za posjetioce i poseban gradski simbol. Do nje možete doći pješke uskim krivudavim puteljcima, vozeći se turističkim vozićem koji svakog sata polazi sa Prešernovog trga ili se provozati savremenom panoramskom uspinjačom.

LjUBLjANSKI GRAD JE nekada bio zamak, kasnije rezidencija vladara i na kraju zatvor. Nekoliko puta je rekonstruisan, oslikavan i obnavljan. Njegovi najstariji zidovi potiču čak iz rimskog perioda.

Jedno od najpoznatijih obilježja Ljubljane je i park Tivoli koji se proteže do samog centra grada. Tivoli obuhvata površinu od pet kvadratnih kilometara, i obiluje cvjetnim alejama, drvoredima, stazama za šetnju, fontanama i nepreglednim travnatim površinama.

Istorija

Ljubljana se prvi put spominje pod današnjim imenom 1144. godine, a 1220. dobila je prava grada. Poslije raspada Austro-Ugarske 1918. Ljubljana je zajedno s većim dijelom slovenskih zemalja ušla u sastav Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca. Novom administrativnom podjelom 1929. postala je glavni grad Dravske banovine, a poslije Drugog svjetskog rata glavni grad jugoslovenske Socijalističke Republike Slovenije. Ulogu glavnog grada je zadržala i poslije osamostaljenja Slovenije 1991. godine.

Gužva u saobraćaju - Visoke cijene

USLUGE                                    CIJENE

Prenoćište                           od 40 KM

Gradski prevoz                     od   2,4 KM

Kafa                                         od  3 KM

Sok                                          od   4 KM

Brza hrana                            od   4 KM

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana