Ljubitelji zimskih sportova okupirali planine

N. Miljić, N. Vranković
Ljubitelji zimskih sportova okupirali planine

Za razliku od prethodne, koja onima koji žive od zimskog turizma nije ostala u lijepom sjećanju, ova zimska sezona počela je odlično, bez obzira na ekonomsku krizu.

U prilog tome govori i činjenica da su smještajni kapaciteti na domaćim planinama popunjeni, a turista je iz dana u dan sve više i to ne samo domaćih, već i gostiju iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja.

Uslovi za zimske sportove su i više nego povoljni, a gostima su izgleda i cijene smještaja, hrane i ski-pasa, koje su značajno niže u odnosu na prošlu godinu, prihvatljive.

Mnogi su odlučili da putem turističkih agencija zimski odmor provedu na planinama u Srbiji ili na destinacijama u Evropi, a aranžmani su značajno jeftiniji u odnosu na prethodnu sezonu. Omiljene destinacije su zimovališta u Austriji.

Jahorina

U Olimpijskom centru "Jahorina" rekli su da je početak ove turističke sezone mnogo bolji nego prošlogodišnji, snijega ima dovoljno, a sve ski-staze su u funkciji.

Rukovodilac prodaje i marketinga u OC "Jahorina" Dragan Sokolović rekao je da je ove zimske sezone u odnosu na sezonu u 2011. godini došlo do povećanja broja gostiju od 20 do 30 odsto.

- Do većeg broja gostiju došlo je prije svega zbog modernizacije samog Olimpijskog centra, ali i zbog odgovarajućih vremenskih uslova - rekao je Sokolović i dodao da sve za sada ide na ruku zimskom turizmu.

Sokolović je naglasio da i u idućem periodu očekuju bukiranje kapaciteta i da se najveća posjećenost bilježi tokom vikenda.

- Većoj posjećenosti doprinijelo je i to što smo snizili cijene svojih usluga. Zbog teške ekonomske situacije kako u Srpskoj tako i regionu odlučili smo da cijene umanjimo od 20 do 30 odsto u odnosu na ranije sezone - istakao je Sokolović i dodao da su cijene ski-pasa niže za deset odsto u odnosu na 2011. godinu.

U OC "Jahorina" kažu da je za ovu zimsku sezonu cijena sezonskog ski-pasa sa slikom 550 KM, a bez slike 1.100 KM, a za djecu od pet do 15 godina 340, a bez slike 680 KM.

Što se tiče smještajnih kapaciteta, u hotelu "Termag" na Jahorini oni su popunjeni.

- Tokom vikenda imamo najviše posjetilaca. Ova zimska sezona ne može ni da se poredi sa prošlom, a nadamo se da će ovako i da ostane - rekli su zaposleni u hotelu "Termag" na Jahorini. Dodali su da je cijena polupansiona po osobi 129 KM, a u apartmanima 159 maraka po osobi.

U hotelu "Kristal" na Jahorini su naglasili da najviše gostiju dolazi iz Hrvatske i Slovenije.

- Iako je ova sezona u svakom pogledu bolja od prethodne, tokom radnih dana imamo manji broj gostiju od očekivanih, a za vikend taj se broj udvostruči, što znači da su vikendom smještajni kapaciteti najviše popunjeni - naveli su u hotelu "Kristal". Dodali su da su sve ski-staze prohodne, a kada je riječ o ski-liftovima svi oni rade zahvaljujući velikom broju skijaša na stazama.

- Cijena polupansiona po osobi je 81 KM, dok je noćenje sa doručkom 64 marke - istakli su u ovom hotelu.

Cijene smještaja u hotelu "Bistrica" na Jahorini ove zimske sezone su niže za deset odsto, a cijena polupansiona od 2. do 15. januara 69 KM, a od 15. januara do 1. aprila 59 KM.

Vlašić

I na Vlašiću veliki broj posjetilaca svakodnevno uživa u zimskim radostima na snijegu i dobrim zabavama na otvorenom i u noćnim časovima.

Ski-liftovi su u funkciji, a zabilježen je i veliki broj skijaša što pokazuje da Vlašić ove godine pruža odlične uslove za sve zimske sportove.

Pored skijaša i bordera, u zimskim čarima uživa i veliki broj djece na sankama zajedno sa svojim roditeljima, kao i šetači koji u velikom broju pristižu na ovu planinu.

Kada je riječ o smještajnim kapacitetima svi hoteli i vikendice su maksimalno popunjeni, a na parking mjestima pored domaćih mogu se vidjeti i automobili iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke i drugih zemalja.

U hotelu "Pahuljica" na Vlašiću rekli su da je za razliku od prošle ova godina dobra kada je riječ o količini snijega, te da su sve ski-staze kao i bejbi ski-lift otvorene.

- Temperature su zadovoljavajuće i, ako ostane ovakvo vrijeme, bićemo prezadovoljni. Broj posjetilaca se povećava iz dana u dan, a vikendima su sve sobe u hotelu popunjene, jer tada dolazi najviše gostiju - naveli su zaposleni u hotelu "Pahuljica" na Vlašiću. Dodali su da polupansion košta 98 maraka po osobi, pun pansion 108 KM po osobi, te da noćenje sa doručkom košta 83 KM. Dodali su da su na Vlašiću popunjeni i privatni smještaji čija se cijena po danu kreće oko 40 KM po osobi dok apartmani koštaju 120 maraka.

U hotelu "Blanka Rizort end Spa" na Vlašiću pored zimske, svoju ponudu zasnivaju i na drugim aktivnostima kao što su jahanje, lov, ribolov i rafting. Smještajni kapaciteti su popunjeni do 60 odsto, a najviše gostiju dolazi iz Hrvatske, Kuvajta i Turske.

Kopaonik i Zlatibor

Već sada se za zimsku sezonu na planinama u Srbiji sa sigurnošću može reći da je rekordna, jer je u Ski-centru Kopaonik, zabilježena posjeta za 30 odsto veća nego u istom periodu prošle godine, a ski-centri Stara planina i Tornik, zbog brojnih novina, bilježe još veći porast.

Popunjenost kapaciteta na Kopaoniku iznosi 80 odsto, a od 15. januara na Kopaoniku su snižene cijene smještaja od 30 do 50 odsto.

Zlatibor ove zime bilježi rekordnu posjećenost u odnosu na prethodne godine, a na to ukazuje i podatak da dnevno u ovom turističkom centru boravi blizu 18.000 gostiju.

Snijega od početka zimske sezone na Zlatiboru ima u dovoljnim količinama, pa rekordnu posjetu bilježi i ski-centar Tornik, na kojem je od početka sezone skijalo više od 17.000 skijaša.

Cijena ski-pasa je daleko niža u odnosu na centre u okruženju i u Evropi, pa tako šestodnevni ski-pas na Kopaoniku košta oko 186 maraka dok je u bugarskim ski-centrima 294 KM, u ski-centrima u Sloveniji od 268 do 316 maraka, u Češkoj 252 KM, a u centrima u Austriji i Italiji, slične dužine staza 398 maraka.

Hoteli su nešto skuplji, pa je za polupansion na Kopaoniku i Zlatiboru potrebno izdvojiti najmanje 100 KM dnevno po osobi, ali se zato u privatnom smještaju polupansion može naći već za tridesetak maraka.

Aranžmani

Aranžmani koje nude turističke agencije stanovnicima RS jeftiniji su i do 30 odsto u odnosu na prošlu zimsku sezonu.

U agencijama kažu da je ove godine mnogo više zainteresovanih za zimovanje u inostranstvu nego ranijih godina, sedmodnevni polupansion u hotelima u inostranstvu košta od 250 do 3.000 maraka.

U agencijama naglašavaju da su najtraženija zimovališta u Austriji, gdje ide oko 80 odsto zainteresovanih, a slijede destinacije u Italiji.

U Austriji je za sedam dana potrebno platiti od 280 do čak 3.000 KM za apartman u hotelima sa četiri i pet zvjezdica. Noćenje košta od 40 do 300 maraka, u zavisnosti od toga šta sve aranžman podrazumijeva, ali i od kvaliteta smještaja.

Oni koji se odluče za zimovanje u Francuskoj za sedam noćenja i ski-pas treba da izdvoje najmanje 370 KM, a za prevoz 180 KM. Na primjer, sedam dana boravka u Šamoniju košta 980 KM, a u Val Ceis 1.165 KM.

Za aranžman u Italiji potrebno je izdvojiti najmanje 400 maraka, u Francuskoj od 360 do 910 maraka, Sloveniji od 160 KM, a od 270 maraka u Bugarskoj.

Zimovanje u trajanju od sedam dana na mariborskom Pohorju košta 420 KM (noćenje i ski-pas) a za prevoz treba izdvojiti još stotinjak maraka po osobi. Smještaj na Kranjskoj gori košta oko 90 KM dnevno.

Oprema

Dnevno iznajmljivanje kompletne ski-opreme, odnosno skija, štapova i pancerica za odrasle košta oko 20 maraka. Ako se oprema iznajmljuje na više od četiri dana, potrebno je izdvojiti 15 maraka dnevno.

Iznajmljivanje pancerica na jedan dan košta sedam maraka, dok dnevno iznajmljivanje štapova košta tri marke.

Za jednodnevno iznajmljivanje dječije ski-opreme potrebno je izdvojiti devet maraka. Iznajmljivanje dječijih pancerica košta pet maraka dnevno.

Mrakovica

Domar skijaškog društva na Mrakovici Božo Balać istakao je da je ove godine mnogo više posjetilaca boravilo na Ski-liftu Kozara, nego prethodne.

- Snijega ima dovoljno, a na ski-stazama njegova visina je 25 centimetara kao i na Kozari i ako se ovako nastavi mi ćemo biti prezadovoljni - naveo je Balać. Dodao je da najviše gostiju ima vikendom i na noćnom skijanju.

Cijena dnevnog ski-pasa je 15 KM, poludnevnog deset, a noćnog 13 maraka, dok iznajmljivanje cjelokupne opreme po danu košta 15 maraka, a za noćno skijanje deset KM.

I Bjelašnica je spremno dočekala zimsku sezonu 2011/2012, a organizovano je i noćno skijanje koje samo upotpunjuje turističku ponudu na ovoj olimpijskoj ljepotici. Hiljade turista iz svih krajeva svakodnevno vrijeme provodi i na planini Igman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana