Ljiljana Čekić za Glas Srpske: Lutraki otvara vrata istorije

Ljiljana Čekić
Ljiljana Čekić za Glas Srpske: Lutraki otvara vrata istorije

Grčka je jedina zemlja u kojoj bih poželjela da živim, a njeno more je vjerovatno jedno od najljepših. Čisto i toplo. Nema gužve na plažama niti ima dana kada je voda hladna kao što je to slučaj sa Jadranom. Godinama ljetujemo u Grčkoj, ali s obzirom na to da sam odrasla u Boki Kotorskoj, povremeno odlučim da odem na Jadransko more i svaki put se razočaram.

Uvođenje čarter letova za Atinu me jako obradovalo, pa sam let rezervisala u februaru. Proveli smo deset predivnih dana u Lutrakiju, gradiću na obali Jonskog mora, nekada popularnoj banji sa termalnim izvorima. To je mirno mjesto sa šljunkovitim plažama, stotinak kilometara udaljeno od Atine i samo nekoliko kilometara od Korintskog kanala. Imali smo sreće jer nije bilo prevruće kao što zna biti u julu na tim geografskim paralelama. Za vrijeme našeg boravka na solunskoj rivijeri je bilo veliko nevrijeme. Mi smo prošli samo sa blagim zahlađenjem, što je bilo fantastično tokom obilaska Akropolja, gdje su tokom ljeta nestvarne vrućine i nije neobično da posjetioci padaju u nesvijest. Nama je samo duvao topao vjetar.

Plaže u Lutrakiju su čiste, a more je providno. Ležaljke, suncobrani i stolići se ne plaćaju ako ste na hotelskoj plaži, a ako ste na plaži nekog od kafića, dovoljno je samo da poručite neko piće.

Svi su veoma opušteni i nema nervoze. Psi mirno spavaju na ulici i trotoaru i ljudi ih zaobilaze. Automobile zaustavljaju na mjestu koje njima odgovara. Kada naiđe drugo vozilo, zaobiđe ga ili se vrati u rikverc. Niko ne svira, ne psuje, ne vrišti. Takav mir je nezamisliv za našu sredinu i zato je pravi lijek za dušu.

Nisam ljubitelj ležanja na suncu, tako da volim da odem na izlet, a Lutraki je savršen za takvu vrstu turista. Grad Korint je četiri kilometra udaljen i stiže se brzo lokalnim autobusom. Peloponez vidite iz samog mjesta.

Najstarije očuvano pozorište antičke Grčke, Epidaurus iz četvrtog vijeka prije nove ere sa svojom savršenom akustikom, koje je sazidano prema Polikletovom projektu, nalazi se na udaljenosti od samo sat i po vožnje.

Četrdesetak kilometara zapadno od Epidaurusa smješten je pitoreskni gradić Nafplion, stara grčka prestonica. Nakon toga nezaobilazan je obilazak Mikene, Agamemnonove prestonice, i prolazak kroz Lavlja vrata koja datiraju iz perioda od 14. do 13. vijeka prije nove ere. U blizini grada Mikene nalazi se i čuvena grobnica u kojoj su sahranjivani mikenski kraljevi, a koju je pronašao njemački arheolog Hajnrih Šliman i greškom je nazvao Atrejeva riznica.

U Atini smo proveli jedan dan, što je jako kratko vrijeme. Uspjeli smo da vidimo Akropolj sa čuvenim građevinama Partenonom, Erektejonom, Dionizijevo pozorište, Odeon, Sintagmu, Omoniju, Olimpijski stadion, Plaku, ali je ostalo mnogo toga za sljedeći put.

Predivna zemlja, opušteni ljudi, toplo i čisto more, mnogo zanimljivih istorijskih lokaliteta preporuka su za savršen odmor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana