Ljetno osvježenje i ukusna hrana mamac za planine

Željka Kokot
Ljetno osvježenje i ukusna hrana mamac za planine

Banjaluka - Svjež planinski vazduh, uređene pješačke i biciklističke staze i ukusna hrana gostoprimljivih domaćina privukli su i ovog ljeta mnogobrojne domaće i strane turiste na planinske ljepotice Srpske.

Nakon loše pretprošle zimske sezone u kojoj je nedostatak snijega oborio prihode planinskih centara, došlo je do ekspanzije ulaganja u razvoj ljetne turističke ponude. Mada je protekla zimska sezona bila dobra, direktor Turističke organizacije RS Nada Jovanović naglašava da se planine ne smiju bazirati samo na zimsku sezonu koja traje dva ili tri mjeseca i zavisi od količine snijega, već da moraju imati atraktivnu ponudu tokom cijele godine, kao što je to slučaj u Austriji i Njemačkoj, čiju strategiju slijede i zemlje regiona.

- Jahorina je uložila mnogo u izgradnju sportskih terena na kojima organizuju škole fudbala i košarke, uredili su šetališta i biciklističke staze i okrenuli se razvoju kongresnog turizma - kaže Jovanovićeva i dodaje da olimpijska ljepotica predstavlja svijetao primjer koji bi trebalo da slijede i drugi planinski centri u Srpskoj.

Portparol Olimpijskog centra "Jahorina" Ivana Lizdek kaže da jedna od najpopularnijih zimskih destinacija u regionu postaje i ljetna oaza za ljubitelje planinskog odmora, koji uključuje vožnju bagijem i paraglajding, organizovane izlete do Andrićgrada, Sarajeva i Mostara i rafting na Tari. Naglašava da su hotelski smještaj sa velnes programima, kuglana, parkovi za djecu, vještačka stijena za penjanje, panoramsko razgledanje sa šestosjeda Ogorjelica samo neki od sadržaja koji zadovoljavaju potrebe i najzahtjevnijih gostiju.

- Sve aktivniji posjetioci Jahorine su mauntinbajkeri, ali i rekreativci i berači šumskih plodova, borovnica i ljekovitog bilja, koji dolaze tokom jula i avgusta - kaže Lizdek i dodaje da je u planu izgradnja balon-sale i sportskih terena sa vještačkom travom.

Kapaciteti na Sutjesci su prošireni, a Zelengora, prostrana i nepregledna u ogrtaču od šuma i zelenih pašnjaka, sa devet bistrih glacijalnih jezera smještenih u samim podnožjima njenih vrhova, živi punim plućima tokom cijele godine i privlači avanturiste iz cijelog svijeta željne adrenalinske groznice, ali i ljubitelje borovnica, čija je berba startovala početkom avgusta.

Krajiška ljepotica Kozara sa uređenim šumskim stazama u ljetnim mjesecima privlači brojne planinare i rekreativce.

- Problem Kozare, ali i drugih planina je neuređena infrastruktura i putna mreža jer su zbog nedostatka prevoza nepristupačne osobama koje nemaju sopstveni automobil - kaže Jovanovićeva i dodaje da je u planu povezivanje Banjaluke i Kozare autobuskom linijom kojom će sav prirodni potencijal ove planine biti u potpunosti iskorišćen i približen turistima.

Nacionalni park "Kozara" godišnje posjeti oko 60.000 domaćih i stranih turista, od kojih su najčešći Slovenci, koji dolaze u nekoliko organizovanih tura mjesečno.

- Kapaciteti su nam popunjeni tokom jula kada imamo mnogo gostiju iz dijaspore, dok u avgustu i prvoj polovini septembra vlada zatišje - kažu u Nacionalnom parku "Kozara" i naglašavaju da su gusti kompleksi listopadnih i četinarskih šuma omiljena destinacija rekreativcima i planinarima iz okoline, kao i školarcima.

U ljetnim danima i Vlašić je idealna destinacija za ugodnu planinsku šetnju, biciklizam i rekreaciju.

Vrtoglavi rast posjete

Planine u RS tokom prvih pet mjeseci ove godine posjetila su 27.262 turista - 16.494 domaćih i 10.768 stranih. Broj posjeta domaćih turista veći je za 59,3 odsto, a stranih za 106,1 procenat nego u prvih pet mjeseci prošle godine.

Domaći turisti su ostvarili 43.924 noćenja, a stranci 39.014, što je za 76,4, odnosno 122,2 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

 

Ponuda planinskih centara

- šetačke i biciklističke staze

- sportski tereni

- organizovani izleti

- rafting ture

- vrhunski hotelski smještaj i kongresne sale

- vidikovci

- ukusna tradicionalna hrana

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana