Ljepota Sejšela između pijeska i laguna

Glas Srpske
Ljepota Sejšela između pijeska i laguna

Sejšeli - arhipelag legendarne ljepote među brojnim prestižnim svjetskim destinacijama izdvajaju se netaknutom prirodom i zadivljujućim plažama.

Malo je drugih mjesta na svijetu, na kojima ćete i bukvalno biti toliko udaljeni od civilizacije. Na pojedinim mjestima na Sejšelima, nema automobila ili drugog savremenog sredstva komunikacije, a možete se na miru odmoriti i od drugih savremenih pomagala koja vam čine radnu i životnu svakodnevicu. Ovaj arhipelag u Indijskom okeanu, sačinjen je od sto petnaest ostrva. Glavni grad je Viktorija, koji sa svojih sedamdeset hiljada stanovnika predstavlja najmanju prestonicu na svijetu. Sejšeli su, vjerovatno, najbolje zaštićena prirodna oblast na planeti, i ova činjenica je već, sama po sebi, dovoljan razlog za posjetu ovoj neobičnoj zemlji. Takođe, plaže sa bijelim pijeskom, tirkizne lagune, ali i ljubazno lokalno stanovništvo, odlična su preporuka za odmor na ovom mjestu.

Dolina Mai

Prirodni rezervat koji je pod zaštitom UNESCO, dolina Mai je mjesto na kome ćete vidjeti nevjerovatan broj najraznovrsnijeg rastinja i životinjskog svijeta. Ovo je stanište veoma rijetkog crnog papagaja kao i endemske vrste morskog kokosa. Ova vrsta kokosa dostiže visinu i preko trideset metara, a odlikuje ga i najveći kokosov plod među ovom vrstom drveća.

Koralni atol Aldabra

Atol je posebna vrsta koralnih ostrva. Nastali su procesom koji je trajao više od tri miliona godina, u kome su se korali nastanjivali oko ostrva, praveći koralni greben. Ovaj greben vremenom će zauzeti cijelo ostrvo, a unutrašnjost ostrva će se urušiti i potonuti, ostavljajući koralni prsten i lagunu u sredini. Među brojnim, zaista fascinantnim atolima, Aldabra se izdvaja svojom florom i faunom. Ovdje možete vidjeti velike kokosove krabe, ajkulu tigra, velike raže kao i džinovske kopnene kornjače. Atol Aldabra je pod zaštitom UNESCO.

La Digue

Za obilazak ovog posebno lijepog ostrva najbolje prevozno sredstvo je bicikl. Kako se tamo nalaze neke od najljepših i najpopularnijih plaža, željećete da obiđete cijelo ostrvo. Na njemu se nalazi ronilački centar, i ukoliko ronite, ne propustite priliku da ronite upravo ovdje. Takođe, ako želite da šetate ostrvom, potražite lokalnu vodičku službu i krenite u avanturu.

Nacionalni park

Nacionalni park Morne Seychellois dom je najviše planine na Sejšelima. Hodajući ovim nevjerovatnim parkom, vidjećete ugroženu endemsku vrstu drvo meduzu, kao i biljke mesoždere. Ovo je i stanište nekih vrsta ptica kojih nema nigdje drugo na svijetu.

Ostrvo Cerf

Ostrvo Cerf se nalazi u sastavu nacionalnog parka St. Anne Marine. Posebnom ga čini izuzetno prozirna tirkizna boja okeana. Takođe, na ovom ostrvu morate uživati u lokalnim specijalitetima. Preporučujemo vam salatu od oktopoda, masala kari, ali i kaluu-palmino vino. Na ovom ostrvu ćete osjetiti svu srdačnost i gostoljubivost lokalnog stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana