Lisabon - magični grad na obali Atlantika

Danijela Stokanić
Lisabon - magični grad na obali Atlantika

Lisabon, glavni, a ujedno i najveći grad Portugalije. Grad gdje ljudi pričaju glasno, smiju se iskreno, a pjevaju tužno. Živi u vrtlogu boja od bijele i zlatnožute, strasne crvene i tople narandžaste sa detaljima u najveselijoj tirkiznoj i modroplavoj boji.

Fasade prekrivene fantastičnim keramičkim pločicama turiste inspirišu, te ih "stavljaju" u neko šareno raspoloženje. Sve je egzotično, a opet tako poznato.

Ovo je jedan od najstarijih gradova na svijetu, što arhitekturu ovog grada čini veoma posebnom i privlačnom za fotografisanje.

Tvrđava Svetog Đorđa, stara osam i po vijekova, sa koje se pruža veličanstven pogled na cijeli grad, koji, poput Rima i Istanbula, leži na sedam brda, jedna je od glavnih atrakcija ovog mjesta. Pažnju zaokupljaju i stare gradske četvrti, od kojih su pojedine samo nekim čudom preživjele razorni zemljotres u 18. vijeku.

Ostala je netaknuta i tvrđava Sveti Đorđe, a gotovo sve drugo moralo je da se gradi iz temelja, kao da grada tu nikada nije ni bilo.

Rijeka Težo oduvijek je davala poseban šmek Lisabonu, a šetnja pored ove rijeke doživljaj je sam za sebe. Dokovi Alkantra, koji su nekada služili kao magacini, danas su pretvoreni u veliku marinu sa brojnim noćnim klubovima i restoranima, koji su zadržali autentičnost nekadašnjih vremena.

Pravi doživljaj je i šetnja Monsantom, najvećim parkom u Evropi. Petnaest minuta vožnje od centra grada, putnika namjernika dovodi u pravi zeleni raj.

Trg slobode, na kome stoji impresivan spomenik Markizu de Pombalu, predstavlja srce grada, odakle se račvaju svi pravci i dešavaju svi važni događaji.

Manastir Žeronimo predstavlja jedno od najmonumentalnijih djela arhitekture iz doba manuelizma. Pod njenim svodovima sahranjen je i Manuel Prvi i veliki moreplovac Vasko de Gama. Jedan od simbola ovog grada su svakako stari tramvaji koji su danas samo turistička atrakcija.

Noćni život Lisabona je zaista nešto što vam cjelokupnom doživljaju dodaje još jednu magičnu notu. Zvuk Fada, tradicionalne portugalske muzike odjekuje skoro cijelim gradom kroz uske kaldrmske ulice pune kafića i restorana, pogotovo u četvrti zvanoj "Bairro Alto" koja živi za Fado muziku.

Portugalci imaju prilično neobičan i zanimljiv ukus. Najčešće se služi riba, što je svakako razumljivo, ali su začini i kombinacije priloga veoma interesantni.

Istorija

Za Lisabon se pretpostavlja da je grad feničanskog porijekla, nastao 205. godine prije nove ere. Lisabon je u 15. vijeku postao jedan od najvažnijih trgovačkih centara zapadnog svijeta i uz Sevilju jedan od najbogatijih gradova Evrope. Oko 1600. godine, nakon što grad potpada pod špansku krunu, gubi na svom ekonomskom značaju. U 1.755. godini veliki zemljotres srušio je veći dio grada, poslije čega počinju njegova obnova i modernizacija.

Usluge                                                                         Cijene

Prenoćište                                                           od 40 KM

Gradski prevoz (dnevna karta)                         od 7 KM

Ulaznica za koridu                                            od 30 KM

Ručak u restoranu                                             od 30 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana