Limasol - grad za svakoga

Jelena Bjelica
Limasol - grad za svakoga

Limasol, drugi po veličini kiparski grad i jedan od dva najpoznatija ljetovališta u toj zemlji, nalazi se u južnom dijelu ostrva u zalivu Akrotiri, između dva antička grada Amatusa i Kuriona.

Grad je idealan za one koji vole sadržajan odmor sa mnoštvom zanimljivih izleta. Tu je najveća luka u državi, pa se većina prelijepih krstarenja Mediteranom organizuje upravo odavde.

LjETOVALIŠTE SE PREPORUČUJE i porodicama, i parovima, kao i mladima, jer ima brojne kulturno-istorijske znamenitosti i veliki izbor restorana, barova, noćnih klubova, firmiranih butika...

U Limasolu se nalazi jedan od najvećih tržnih centara na Kipru, kao i jedan od četiri vodena parka.

Limasol ima najdužu pješčanu plažu od svih gradova na Kipru, sa prelijepim dugim šetalištem duž mora prepunim sofisticiranih kafića i restorana. U samom centru grada pored hotela "Kapetanios" nalazi se srpski restoran.

NAJPOZNATIJA PLAŽA JE Afroditina plaža i to je mitski dio ostrva, jer se upravo to mjesto smatra mjestom rođenja Afrodite, grčke boginje ljepote i ljubavi.

Za sunčanje i opuštanje idealna je Avdimou plaža, a popularne su i Governor, kao i Kourion plaža.

Grad nudi aktivan i raznovrstan noćni život u brojnim pabovima, barovima, kafićima i klubovima.

Limasol je centar proizvodnje vina na Kipru.

OD MNOGOBROJNIH ATRAKCIJA u blizini Limasola izdvajaju se jedan od najznačajnijih lokaliteta na Kipru, antički Kurion, koji se nalazi 18 kilometara zapadno od Limasola u malom gradu Episkopi, a tri kilometra od grada je Apolonovo svetilište.

U blizini su i Amatus, jedan od najstarijih kraljevskih gradova na Kipru, u kojem se mogu vidjeti ruševine Afroditinog hrama i grobnice koje datiraju iz ranog gvozdenog doba, kao i obnovljeni dvorac vitezova reda Svetog Jovana Jerusalimskog - Kolosi, krstaška građevina iz 15. vijeka.

Zainteresovani mogu da posjete i dvorac Limasol iz 13. vijeka, koji je poznata "stanica" iz krstaških ratova, a u njemu se čuveni kralj Ričard Lavljeg Srca oženio Berengarijom iz Navare.

Danas se u jednom dijelu dvorca nalazi srednjovjekovni muzej.

Istorija

Limasol je sagrađen između antičkih gradova Amatusa i Kuriona, a u vizantijsko vrijeme zvao se Neapolis - novi grad. Ričard Lavljeg Srca se 1191. godine iskrcao kod Limasola na putu u krstaški rat, jer ga je zahvatila oluja.

Napao je vizantijskog guvernera Isaka Komnena i zauzeo ostrvo za Engleze. Ričard je razorio grad Amatus i stanovnike preselio u Limasol.

Limasol je u kasnijem periodu bio glavna baza krstašima na putu u Svetu zemlju.

 

USLUGE                                              CIJENE

 

Desetodnevni aranžman            od 900 KM

Kurs ronjenja                                   od 60 KM

Kafa                                                  od 4 KM

Pivo                                                  od 7 KM

Nacionalno jelo                          od 16 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana