Levi - dragulj Finske

Sanja Amidžić
Levi - dragulj Finske

Levi je najveći skijaški centar u Finskoj. Smješten je u Laponiji, koja je udaljena oko 160 kilometara od Arktičkog kruga. Najviši vrh ovog skijaškog centra nalazi se na oko 500 metara nadmorske visine i prava je atrakcija za skijaše i ljubitelje zimskih sportova.

Centar raspolaže brojnim stazama za sve uzraste, od crvenih do plavih i crnih staza koje su jako uređene. Većina staza je osvijetljena, tako da ljubitelji noćnog skijanja mogu uživati u čarima zime. Skijalište posjeduje dvije gondole i oko 30 liftova, koji mogu da prevezu oko 27.000 ljudi na sat, tako da čekanja na prevoz nisu duža od dva minuta.

Ovo maleno mjesto prepuno je barova, prodavnica, suvenirnica i vinarija, ima veliki broj supermarketa i tri medicinska centra.

Mjesto ima izuzetne prirodne ljepote koje se najbolje mogu vidjeti vozeći se na sankama koje vuku haskiji, a posebna atrakcija su restorani napravljeni od leda. U njima je svima zabavno i interesantno jer su čak i stolovi i stolice od leda.

Centar noćnog provoda u Leviju je bar "Levinturi", gdje se uz muziku uživo ostaje do ranih jutarnjih časova, uz zabavu koja uvijek ostaje u sjećanju.

Nešto što izdvaja ovaj ski-centar od drugih je to što ima besplatan autobuski prevoz do staza za sve posjetioce.

Skijaški centar Levi raspolaže brojnim hotelima, koji najčešće imaju četiri zvjezdice. U ovim ugostiteljskim objektima moguće je naći prikladan smještaj, kao i dobar ručak. Ukoliko ste ljubitelji finskih specijaliteta i tradicionalne kuhinje, za to ćete morati izdvojiti oko 130 maraka, dok je za prenoćište potrebno oko 200 maraka.

Ovaj omaleni grad posjeduje i brojne suvenirnice, gdje se mogu kupiti različiti suveniri po cijeni od 30 do 100 maraka, koji će vas uvijek podsjećati na zimsku čaroliju Finske.

Vještački snijeg

Iako u sezoni uvijek ima snijega, staze se pripremaju u kombinaciji sa topom za pravljenje vještačkog snijega, koji modernom tehnologijom u sekundu pretvara vodu u snijeg.

Ovaj zimski centar ima izuzetno pripremljene staze za skijanje i sankanje.

 

Usluge                    Cijene u KM

Smještaj                 od 200 do 350

Kafa                       15

Ručak                       130

Suveniri                 od 30 do 100

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana