Laodikija - grad antike

Sanja Amidžić
Laodikija - grad antike

Antički grad Laodikija smješten je između dvije rijeke Asopus i Caprus u turskom Denizliju. Laodikija predstavlja istorijsku građevinu koja privlači veliku pažnju kako domaćih tako i stranih turista sa izuzetnim geografskim položajem.

Među istorijskim građevinama kojih je na pretek u ovom dijelu Turske nalaze se i kupatila stara oko 2.000 godina. To je mjesto koje je danas dokaz bogate istorije različitih civilizacija. Obilaze ga mnogi istraživači i zaljubljenici u istoriju gradova u kojima postoje ostaci ranijih civilizacija.

Ostaci iz prošlosti i prirodne ljepote privlače turiste iz svih dijelova svijeta koji ovo mjesto vrlo često koriste za obuku i sastanke.

Postojeći ostaci Laodikije svjedoče o njegovoj veličini i značaju u prošlom periodu. Ruševine su dobro očuvane, a od 2012. godine značajno je renoviran. Većina objekata u ovom antičkom gradu uključuju stadion, kupatila, hramove, gimnaziju i pozorište.

Ukoliko želite da posjetite ovu znamenitost Turske smještaj možete naći u poznatim hotelima u blizini ovog antičkog grada. Cijena noćenja u hotelima se kreće od 60 do 150 maraka zavisno od hotela i ponude. Hoteli su opremljeni sa dvokrevetnim i trokrevetnim sobama, sa bazenom, restoranom, noćnim klubovima, baštama za odmor, ali i teniskim igralištima.

Ukoliko ste ljubitelji dobre hrane tu su svakako luksuzni restorani sa domaćim i stranim specijalitetima. Cijene ručka u ovim restoranima su od 50 do 100 maraka.

Laodikija je sastavni dio turskog grada Denizlija koji predstavlja turistički centar sa bogatom istorijom i kulturom. Pored antičkog grada Laodikija je čuvena i po Hijerapolisu, Tripolisu, ali i po drugim antičkim gradovima, kao i po pijetlovima i izvorima vrele vode.

Površina ovog grada je oko 12.000 kilometara kvadratnih i prema popisu stanovništva iz 2000. godine broji oko 850.000 stanovnika.

UNESCO

Predstavnici Denizlija poslali su zahtjev UNESCO-u da se Laodikija uvrsti na listu svjetskog nasljeđa. Gradonačelnik Laodikije Osman Zolan rekao je da ovaj grad treba da bude uvršćen na listu svjetskog nasljeđa jer predstavlja pravu znamenitost.

- Laodikija je najozbiljniji kandidat za ovu listu - kazao je Zolan i dodao da će ovo biti drugi turski grad koji je uvršćen na ovu listu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana