Lamu - povratak u prošlost

Agencije
Lamu - povratak u prošlost

Grad Lamu najbolje je sačuvano svahili naselje i najstariji naseljeni grad cijele Istočne Afrike. To je najpoznatiji grad istoimenog koralnog ostrva.

Grad Lamu izgrađen je od koralnog kamenja, a krase ga kuće jednostavnih oblika, obogaćene prostranim dvorištima, terasama i raskošno izrezbarenim drvenim vratima. To je prelijepo mjesto sa dinama i beskrajnim plažama, stablima kokosa i plantažama manga. Već samo uplovljavanje u luku Lamu izgleda kao povratak u prošlost, jer to je grad u kojem je vrijeme stalo.

NA OSTRVU, PA TAKO ni u gradu nema asfaltiranih puteva, već samo pješačke staze i tek nekoliko motornih vozila.

Sav promet robe obavlja se ili pješke ili na magarcima, kojih ima između dvije i tri hiljade. Doktor Elisabet Svendsen iz utočišta magaraca u Engleskoj prvi put je posjetila Lamu 1985. godine i zabrinuta zbog uslova za magarce, otvorila je utočište  1987. godine, koje pruža tretman za sve magarce besplatno.

Iako je Lamu izgubio nekadašnji sjaj, u njemu i dalje cvjeta tradicionalna afrička kultura, pa čovjek ovdje može u isti mah vidjeti prošlost i sadašnjost.

STARI GRAD SE sastoji od dva različita dijela. Jedan je izgrađen od kamena a drugi od blata i cigle. Staro gradsko jezgro sastoji se od velikih kuća od koralnog kamena i mangrovog drveta. Relativno veće, okolno područje, sastoji se od blata, pletera i makuti kuća.

Najstariji dio grada je na sjeveru i to su područja Pangahari i Džumbe sa vijećnicom i Džamijom petka. Na zapadu je Mkomani područje sa kućama iz 18. vijeka i to je istorijski i arhitektonski najzanimljiviji dio starog grada.

OBAVEZNO TREBA VIDJETI i Lamu tvrđavu, sagrađenu između 1813. i 1821. godine u južnom dijelu starog kamenog grada. Utvrđenje je masivna višespratnica sa centralnim dvorištem, koje je postalo centar Lamu zajednice. Danas se koristi za vjenčanja, sastanke i pozorišne predstave.

Zgrade na rivi sa svojim arkadama i otvorenim terasama su zaista jedinstvene. Jedna od najvećih i najreprezentativnijih zgrada na rivi, koja je sagrađena 1892. godine pretvorena je u Lamu muzej.

OVDJE SE JOŠ kuva na otvorenoj vatri, a spremaju se ukusna riblja jela začinjena aromatičnim začinima i riža kuvana u kokosovom mlijeku. Stanovnici ovog jedinstvenog grada su prijateljski raspoloženi, gostoljubivi i ležerni.

Za svakog je turistu Lamu hipnotički egzotično iskustvo, ulazak u jedan potpuno drugi svijet.

Istorija

Grad Lamu nastao je u 12. vijeku, ali je ostrvo vjerovatno bilo naseljeno i ranije. Arheološki dokazi pokazuju da su postojala dva rana svahili naselja okružena zidinama, jedno na jugu, a drugo na sjeveru današnjeg grada. Ova naselja su se ujedinila u ranom 13. vijeku.

Ostrvo je bilo pod vlašću Portugalaca i Osmanlija, a od 1890. do osamostaljenja Kenije od Velike Britanije 1963. bilo je dio britanskog Zanzibara. Turizam se razvio sedamdesetih, uglavnom oko svahili arhitekture.

USLUGE                                                                  CIJENE

Prevoz (avionska karta do Najrobija

plus autobuska karta do Lamua)                          od 1.500 KM

Smještaj u hotelu (1 dan)                                      od 20 KM

Smještaj u hostelu (1 dan)                                   od 10 KM

Ručak                                                                         od 10 KM

Piće                                                                         od 1 KM

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana