Kuba - Zemlja ljubavi i salse

Danijela Stokanić
Kuba - Zemlja ljubavi i salse

Kuba je jedna od destinacija koja posjeduje sve elemente koji stvaraju scenario iz snova: bijeli pijesak, tropsko sunce, visoke palme i kristalno čista voda…

Priroda je prema ovom karipskom ostrvu bila izuzetno darežljiva i zato mnogi kažu da je Kuba istinski raj na zemlji. Zbog političkog sistema i poluvjekovnog prkosa obližnjim SAD, Kubu zovu i Ostrvom slobode. U svakom slučaju, odmor u ovoj zemlji donosi iskustvo koje je teško uporediti sa bilo čim drugim. Zato u Kubu dolaze armije turista iz cijelog svijeta. Kažu da na Kubu treba otići što prije, jer kada jednom veliki talas promjena zapljusne biser Kariba, ona će dospjeti na listu jednoličnih turističkih odredišta.

Recimo, u Kajo Largu vas očekuje 26 kilometara bijelog pijeska sa nestvarno tirkiznim morem i šarenim morskim koralnim grebenima. Ovo je idealna plaža za one koji vole veoma toplu morsku vodu i cjelodnevno izležavanje na karipskom suncu. Plaja Sirena je raj za ronjenje, vožnju kajakom i jedrenje. Iako prilično zaklonjena od vjetra i talasa, ova plaža pruža sve uslove za vodene sportove. Turisti koji su je posjetili dijele iskustvo najljepših podvodnih prizora, egzotičnih ribica i šarenih korala upravo na ovoj plaži.

Kajo Iguana je jedan od najvećih svjetskih rezervata ovih životinja. Samo 700 metara puteljka vam omogućava da uživate u divljini kroz koju protrčavaju iguane. Za one manje hrabre preporuka je plivanje u izolovanim i veoma intimnim uvalama koje krase okolinu plaže. Plaja Ankon je plaža dostupna isključivo turistima, tako da ako želite da se stopite sa lokalnim stanovništvom, ovo možda i nije najbolji izbor za vas. Na Plaja Koko ćete prisustvovati jedinstvenom spektaklu. Dok se odmarate na svojim udobnim ležaljkama, upijate zrake sunca ili se brčkate u plićaku i igrate odbojku na plaži, možete da vidite neobične stanare - pink flamingose i bijele ibis ptice. Na Kubi se nalaze luksuzni hoteli, restorani i barovi, tako da ćete imati utisak da ste na minijaturnom Majami Biču, a ne na Kubi. Pristup lokalnom stanovništvu na većinu kubanskih plaža je ograničen, tako da su posjetioci isključivo Amerikanci, Kanađani i Evropljani.

Zanimljivosti

Prve asocijacije na Kubu, pored prelijepih plaža, svima su cigare, rum, kokteli, salsa te legendarni revolucionar Če Gevara. Kubanci ne znaju za "blagodeti" potrošačkog društva i dalje voze automobile stare više od pola vijeka, luksuz je čak i mobilni telefon. Ali, to je zemlja gracioznog siromaštva: iako niko nema mnogo, za sve je obezbijeđen stan, posao, školovanje... Nema političkih sloboda, ali ni socijalnog raslojavanja i kriminala.

 

Usluge                  Cijene

Smještaj                   50 KM

Hrana                        15 KM

Piće                           8 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana