Krit - ostrvo snova

Sanja Amidžić
Krit - ostrvo snova

Krit, najveće grčko i najjužnije evropsko ostrvo, nalazi se na samoj raskrsnici tri kontinenta - Evrope, Afrike i Azije, pa već hiljadama godina predstavlja mjesto ukrštanja kultura istoka i zapada.

Sredozemlje, gdje se nalazi i ostrvo Krit, u septembru i oktobru atraktivno je mjesto za odlazak na godišnji odmor zbog prijatne temperature, povoljnih cijena i mirnije atmosfere nego u ljetnim mjesecima. Ovaj južni dio Grčke naročito se preporučuje starijim osobama ili porodicama sa djecom, s obzirom na to da u gradovima nema klubova niti barova na plaži pa tako da nema ni buke ni raskalašenih mladih turista sa sjevera Evrope.

Međutim, ako ste mladi i željni provoda, Krit je pravo mjesto i za vas. Hersonisos i Malja, susjedna mjesta koja se nalaze samo 20 kilometara od glavnog grada Herakliona, centri su noćnog života na Kritu. 

Ukoliko ste ljubitelj dobre hrane i vina, tu su brojni restorani sa širokom ponudom domaćih, ali i stranih specijaliteta. Nemojte se iznenaditi ako vas u nekom od restorana usluži konobar koji govori srpski jezik jer veliki broj mladića odlazi upravo na ovo ostrvo da rade kao sezonski radnici. Ručak u restoranu koji podrazumijeva glavno jelo, salatu i neko bezalkoholno piće putnika će koštati 25 maraka.

Krit je i ostrvo brojnih hotela sa luksuznom ponudom, od soba sa pogledom na more do prekrasnih bašta, teniskih igrališta, vrtova i dugih staza za šetnju. Cijene prenoćišta su različite i kreću se od 80 do 150 maraka.

Nakon samo 10 dana odmora na Kritu biće vam teško da se vratite kući, ali će vam zato biti mnogo lakše da ponovo dođete na Krit.

Muzej

Na putu od Krita za Retimondo nalazi se jedva primjetno skretanje za Fodele, malo selo zavučeno među brdima, gdje je rođen slikar El Greko. U selu je, u ime poznatog slikara, napravljen mali muzej koje je smješten u njegovoj rodnoj kući pored koje se nalazi zanimljiva srednjovjekovna crkvica sa sačuvanim fragmentima freskopisa. 

 

Usluge                    Cijene u KM

Smještaj                 80

Kafa                       5

Ručak                       25

Suveniri                 8

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana