Krit - ostrvo bogova

Jelena Bjelica
Krit - ostrvo bogova

Krit je najveće grčko ostrvo i mjesto gdje se razvila Minojska civilizacija, jedna od najstarijih civilizacija u Evropi. Poznat je i kao "ostrvo bogova", odnosno mjesto na kojem je rođen Zevs, vrhovno starogrčko božanstvo, ali i po legendi o Minotauru.

Ovo ostrvo kojim su vladali Minojci, stari Grci, Rimljani, Dori, Mlečani, pa i Turci, danas je jedno od omiljenih mjesta za ljetni odmor na Sredozemlju gdje zabava traje do jutarnjih časova.

KRIT SPADA U JEDNO od najljepših grčkih ostrva. Ostrvo ima toliko atraktivnih mjesta da se ne može obići za jedno standardno ljetovanje od sedam ili deset dana.

Prelijepa i raznovrsna priroda iznenađuje na svakom koraku. Interesantno arhitektonsko, religiozno, kulturno, istorijsko i arheološko nasljeđe čine ostrvo izuzetno bitnim i dragocjenim.

Na ulazu u plato Lasiti nalazi se grupa starih vjetrenjača koje sada čine zaštitni znak ove oblasti. Ima ih 24 i vrijedi ih posjetiti. Baš kao i zamak Franko koji su izgradili Venecijanci 1371. kao odbrambenu zonu od napada pirata, Turaka i kritskih pobunjenika.

Kazantakisov muzej čuva lične stvari, rukopise, pisma i prva izdanja ovog pisca sa Krita. Nalazi se u mjestu Varvaroi.

Pećina Psihro je kulturni spomenik, jer je predstavljala mjesto raznih kultova još od minojskog doba.

Istorijski je veoma važno i arheološko naselje u Maliji.

Ovo ostrvo, nastalo kao posljedica pomjeranja tla, poznato je po proizvodnji vina, maslinovog ulja, suvog i svježeg grožđa, narandži… Masline se ovdje gaje više od 4.000 godina.

Krit je sa 1.500 različitih vrsta rastinja pravi raj za botaničare, a tu je i oko 3.000 pećina i jama koje su popularno odredište geologa iz celog svijeta.

Krit leži na raskršću Evrope, Azije i Afrike.

HANIJA SE SMATRA najljepšim gradom ostrva, dok je grad Hersonisos jedno od najpopularnijih i najpretrpanijih mjesta na Kritu. Ima sve pogodnosti i dobru zabavu danju i noću.

Prelijepe plaže i lijepo vrijeme su, inače glavni adut Krita. Plaža ima maltene na svakom koraku. Nikada nisu daleko, a ima ih raznih, za različite ukuse.

Najbolje plaže u Haniji su Agia Marina, Agioi Apostoloi, Drapanias i Georgioupoli. U Retomno oblasti ističu se plaže Adele i Agia Galini koja je idealna za one koji su ludi za sportovima na vodi i pijesku.

Osim toga, mnoštvo grčkih ostrva u oblasti blizu Krita predstavljaju idealno i obavezno izletište onih koji ostaju na Kritu malo duže.

Kao i po pitanju kupanja, kuhinje, svakodnevice i prirode, Krit je vrlo raznovrsno mjesto i po pitanju noćnog provoda. ++++++++

Istorija

Krit je i kolijevka Evrope, jer je tu nastala minojska kultura, prva visokorazvijena civilizacija zapadnog svijeta.

Rimljani su vladali Kritom od 69. do 330. godine prije nove ere, a spoj njihove vladavine i vizantijske kulture je obogatio kulturno-istorijsko nasljeđe ostrva.

Njemačke trupe su za vrijeme Drugog svjetskog rata okupirale ostrvo, a gradovi Hania i Heraklion i danas nose ožiljke strašnog bombardovanja iz tog perioda. Mnogo Krićana je ubijeno zbog otpora Nijemcima.

USLUGE                                                                           CIJENE

 

Smještaj u hotelu (polupansion, jedan dan)        od 70 KM

Iznajmljivanje automobila (dnevno)                   od 80 KM

Ručak                                                                              od 16 KM

Sok                                                                                 od 3 KM

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana