Kranjska Gora zimska bajka

Danijela Stokanić
Kranjska Gora zimska bajka

Kranjska Gora, najpoznatije slovenačko skijalište, nalazi se na šest kilometara od austrijske granice i isto toliko je udaljeno od Italije. Čini sastavni dio skijaškog područja Bohinj i ima pristup do 92 staze.

Pošto je riječ o planini sa relativno malom nadmorskom visinom, snijega nekad nedostaje, ali ima dovoljno snježnih topova. Na samo dva sata vožnje od Kranjske Gore nalaze se čak tri aerodroma, pa je odlična destinacija za vikend odmore i kraća zimovanja.

Skijanje na stazama Vitranc nudi ponešto kako za početnike, tako i za iskusne skijaše. Većina staza prekrivena je vještačkim snijegom, a ski-liftovi mogu da prevezu i do 16.000 skijaša i bordera svakog sata. Najzahtjevnije staze kakve priželjkuju profesionalci možete pronaći na planini Podkoren.

Neobilježeni tereni za skijanje postoje na Karavanki, a najekstremniji su na Julijanskim Alpima. Najzanimljivije staze su Dovska Baba, Bavhe i Vosca na Karavanki, dok su na Julijanskim Alpima Mojstrovka i Kotovo sedlo.

Kranjska Gora je poznata u svijetu po međunarodnim sportskim takmičenjima, kao što su Svjetski kup u alpskom skijanju, te u skijaškim letovima. To su samo dva od brojnih događaja koji tokom cijele godine obogaćuju društveni život u tom alpskom mjestu.

Ljubitelji skijaškog trčanja biće oduševljeni sa 40 kilometara uređenih staza za trčanje, koje vode sve do Italije. Novina ove godine za ljubitelje skijaškog trčanja, je to što su staze uz hotel "Kompas" osvijetljene. Uz to, ljubitelji klizanja na ledu imaju na raspolaganju natkriveno klizalište. Penjanje po ledenim slapovima, dnevni i noćni pohodi s bakljama po snijegom pokrivenim goletima, te druge zimske aktivnosti predstavljaju nezaboravan doživljaj.

Pored aktivnosti na snijegu lijepe trenutke možete doživjeti i u dugim šetnjama u prelijepoj prirodi, u velnes centrima uz odličnu hranu i piće. U zimskoj sezoni domaćini kao i uvijek brinu za najmlađe goste u vidu tematskih kreativnih radionica na otvorenom i u hotelima, mini-klubom, mini-diskom, šetnjama s posjetom sjevernim jelenima, te pohodima s bakljama po snijegom pokrivenoj Kranjskoj Gori i okolini.

Provod

Kada je u pitanju provod u Kranjskoj Gori, najsofisticiraniji je u "Grand hotel Prisank" u kom se nalaze "Cajnica London" i koktel klub "Menhetn". Takođe dobar provod je zagarantovan i u "Hit kazinu", kao i u kockarnici u "Lariks" hotelu. U luksuznom okruženju možete igrati za slot mašinama i za stolovima.

Usluge                                                                Cijene u KM

Smještaj                                                               od 70

Ski-pas za šest dana                                         280

Dječija petodnevna škola                                180

Ručak                                                                         20

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana