Kotor - zabava i tradicija

Jelena Bjelica
Kotor - zabava i tradicija

U podnožju padina Lovćena, na dnu najljepšeg zaliva Mediterana - Bokokotorskog, smješten je Kotor, grad bogate kulturne tradicije i jedna od najbolje sačuvanih srednjovjekovnih urbanih cjelina ovog dijela Mediterana.

Oko dvije hiljade godina njegove istorije ostavile su tragove u svakom kamenu njegovih zgrada, kula i zidina, na umjetničkim slikama, freskama, u zapisima na kamenu i papiru i njegovim uskim ulicama. Kao rijetko gdje, u Kotoru su sačuvani tragovi minulih epoha. Zbog jedinstvene mješavine različitih kulturnih uticaja Kotor je 1979. godine upisan u spisak svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a.

NA SVAKOM KORAKU osjetićete da se nastavlja vjekovna tradicija grada koji je uvijek znao da posjetioce srdačno dočeka, ugosti, zabavi, ali i zanese magijom svojih isprepletanih uskih ulica i trgova, starih zgrada, crkava, zidina...

Trg od oružja je najveći gradski trg. Svoj naziv dobio je zbog činjenice što su se ovdje u mletačko doba opravljala i skladištila oružja, a posebno u Arsenalu. Na njemu se nalazi Toranj za sat, Kneževa palata, zgrada Arsenala, Napoleonovo pozorište i Kula gradske straže. Danas se u Kotor može ući kroz troje gradskih vrata od kojih su glavna morska vrata, koja potiču iz 16. vijeka.

KNEŽEVA PALATA SAGRAĐENA je u 18. vijeku. Zajedno sa Kulom gradske straže čini gotovo kompletnu istočnu fasadu grada. Predstavlja jedan od najvažnijih spomenika arhitekture u Kotoru. 

I zgrada Napoleonovog pozorišta sagrađena je u 18. vijeku. Unutrašnjost objekta je u potpunosti adaptirana za potrebe otvaranja ekskluzivnog ugostiteljsko-zabavnog objekta.

Česma Karampanae u prošlosti je bila jedini izvor slatke vode u gradu. U sadašnjem obliku česma potiče iz epohe baroka, sa kraja 17. vijeka. Kovana ograda je djelo nekog od brojnih majstora kovača.

PALATA GRGURINA JE smještena na Trgu Kotora koji zauzima centralni dio urbanog jezgra.

U Kotoru se nalazi nekoliko crkava među kojima su crkva Svetog Mihaila, crkva Svete Klare sa franjevačkim samostanom, crkva Svete Marije Koleđate, crkva Svetog Nikole, crkva Svetog Luke…

Najvažnija građevina u Kotoru je katedrala Svetog Tripuna, u centru starog grada, sagrađena 1166. godine i ima dva identična tornja.

KADA JE U PITANjU plažni turizam, Kotor se u tom smislu nema baš čime pohvaliti. S obzirom na to da je to prevashodno grad izuzetne kulturne vrijednosti, u tom pravcu se vijekovima i razvijao. Gotovo da je broj pješčanih plaža sveden na minimum.

Kulturno-istorijski grad Kotor raspolaže sa nekoliko kamenitih plaža, uglavnom ispred hotela. Na njima su uredno u dva-tri reda postavljeni suncobrani sa ležaljkama.

Što se tiče noćnog provoda, Kotor je za to savršen. Mnogo malih kafića, konoba i nekoliko otvorenih šankova na samoj obali savršeni su za izlazak.

Istorija

Kotor je bio utvrđen još od ranog srednjeg vijeka. Godine 1002. opljačkali su ga Bugari, a kasnije ga je bugarski car Samuilo predao Srbiji. I Turci su 1538. i 1657. izvršili opsade Kotora, a gotovo da je uništen u zemljotresima 1563. i 1667. Prema Sporazumu iz Kampo Fromija iz 1797. prešao je u ruke Austrije, ali je 1805. dodijeljen Italiji, da bi konačno postao dio francuskog carstva 1810. Poslije 1918. Kotor je postao dio Jugoslavije, a od 1945. dio tadašnje Socijalističke Republike Crne Gore.

USLUGE                       CIJENE:

povratna karta               od 90 KM

smještaj                         od 20 KM

kafa                               od 3 KM

sok                                 od 5 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana