Kopaonik - mjesto za odmor

Jelena Bjelica
Kopaonik - mjesto za odmor

Kopaonik je najveći skijaški centar u Srbiji i nesumnjivo jedan od najljepših centara u ovom dijelu Evrope. Pored toga što predstavlja jednu od najljepših planina u Srbiji, Kopaonik posjeduje i nevjerovatan prirodni potencijal od oko 200 sunčanih i oko 160 dana pod sniježnim pokrivačem tokom godine.

KOPAONIK JE NAJVEĆI planinski masiv i najpoznatiji turistički i skijaški centar koji je zbog svojih prirodnih ljepota 1981. godine proglašen za nacionalni park.

Najviši vrh na Kopaoniku je Pančićev vrh (2.017 metara), a skijaški tereni se nalaze na visini od 1.650 do 2.017 metara. Odlično uređeni tereni pružaju neizmjerno uživanje svim kategorijama skijaša - od početnika do onih sa vrhunskim sposobnostima i čine boravak na Kopaoniku nezaboravnim. Skijaški centar ima oko 55 kilometara staza uređenih za alpsko skijanje i 12 kilometara staza za nordijsko skijanje. Za ljubitelje noćnog skijanja tu je i osvijetljena staza "Malo jezero". Osim toga, za najmlađe skijaše i sve druge početnike postoji obezbijeđen prostor "ski-vrtića".

Više 70 odsto skijališta pokriveno je sistemom za vještačko osnježavanje, a skijaški centar posjeduje i uređen snou-bord park, na kome se organizuju mnoga takmičenja domaćeg i međunarodnog karaktera.

SVE STAZE SU VEOMA dobro povezane sistemom žičara i ski-liftova, kapaciteta od više od 32.000 skijaša na sat.

Žičara četvorosjed "Pančićev vrh" tokom čitave zimske sezone ali i u toku ljeta, osim skijaša i snoubordera, prevozi i posjetioce centra koji se ne bave zimskim sportovima, već panoramski razgledaju centar i bave se brojnim drugim aktivnostima koje ski-centar Kopaonik omogućava.

U OKOLINI KOPAONIKA postoji veliki broj kulturno-istorijskih spomenika. Neki od njih su ostaci srednjovekovnog puta, ostaci srednjovjekovnog rudnika, građevine sakralne arhitekture, spomenici iz oslobodilačkih ratova i drugo. U širem području Kopaonika nalaze se ostaci gradova Zvečan, Maglič, Brvenik...

Planinu naročito atraktivnom čini prepoznatljiv pejzaž sa četinarskim šumama, mješovitim bukovim i hrastovim šumama, pašnjacima, livadama, kao i istaknutim planinskim vrhovima. Biljni i životinjski svijet na Kopaoniku su većim dijelom autohtonog porijekla.

Boravak na ovoj planini preporučuje se astmatičarima i pušačima.

Kopaonik je jedno od mjesta koje tokom cijele godine nudi idealne uslove za aktivan odmor i uživanje. To je pitoma i pristupačna planina za posjetioce svih uzrasta i za obavljanje raznih sportsko-rekreativnih i drugih aktivnosti.

Istorija

Kopaonik je dobio ime po kopanju rude. Na ovoj planini kopana je ruda još prije dolaska Rimljana. U pisanim dokumentima Kopaonik se pominje kao: Caponi, Coponich, Coparenich, Copono i tako dalje.

Začeci turizma datiraju iz daleke prošlosti i uglavnom su bili usmjereni na korišćenje termalnih voda kojih ima dosta na području Kopaonika. Jošanička Banja se koristi još od XIII do XIV vijeka. Na planini Kopaonik od davnina su se održavali seoski sabori i crkvene svetkovine, a tridesetih godina XX veka na Kopaoniku je počeo da se razvija turizam, posebno kada je puštena u saobraćaj željeznička pruga Kraljevo - Raška (1931. godine) - dolinom Ibra. Tada su počele da dolaze organizovane grupe turista. 

Usluga                                                          Cijena

Smještaj za četiri osobe                      od 80 KM

Sedmodnevni ski-pas                             od 230 KM

Sokovi                                                         od   2 KM

Kafa                                                             od 1,5 KM

Brza hrana                                                 od 4 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana