Koimbra - duhovni centar

Danijela Stokanić
Koimbra - duhovni centar

Koimbra je jedan od najljepših portugalskih gradova, koji svim posjetiocima oduzima dah. Grad je udaljen svega 228 kilometara od Lisabona i mjesto je sa bogatom istorijom. Uz univerzitet, koji datira iz davne 1290. godine, glavne znamenitosti su dvije gradske katedrale i samostan Svetog krsta. Zbog ogromnog broja studenata i univerzitetske tradicije, Koimbra se danas smatra duhovnim centrom Portugalije - čak je i fado ovdje drugačiji od lisabonskog.

KOIMBRA JE SMJEŠTENA na padini brda iznad rijeke Mondego, a krase je stare ornamentisane kuće i tipične srednjovjekovne ulice. Centar grada naziva se cidade alta (gornji grad), a čini ga splet uskih ulica, kamenih kuća i starih crkava.

U gradu postoje važni arheološki ostaci građevina iz vremena kad je bila rimski grad Aeminijum, poput dobro očuvanog akvadukta i kriptoportikusa, kao i iz perioda kada je bio glavni grad Portugalije (od 1139. do oko 1260).

PRACA DO COMERICO JE mjesto na kojem je nekad bila stara pijaca, a danas je jedan od najatraktivnijih trgova u Portugaliji. Na trgu su nanizani kafei, a okružuju ga zgrade ornamentisanih fasada, u kojima su smještene umjetničke i zanatske radnje.

Univerzitet Koimbra je najstariji univerzitet u Portugaliji i deseti najstariji u Evropi. Zbog svojih monumentalnih građevina i istorije privlači posjetioce iz cijelog svijeta, što grad čini važnom turističkom destinacijom.

Univerzitet danas direktno oblikuje kulturni život Koimbre, a ima oko 20.000 studenata.

Ljueima das Fitas je studentski festival koji se održava svakog maja na kraju zimskog semestra i danas je jedna od najvećih studentskih žurki u Evropi.

STARA KATEDRALA IZ 13. VIJEKA jedna je od najznačajnijih romaničkih građevina u Portugaliji. Pretpostavlja se da je katedralu projektovao majstor Bernar, koji je zaslužan i za izgradnju katedrale u Lisabonu. Crkva je u 16. vijeku doziđivana - kapela, zidovi i stubovi crkvenog broda pokriveni su pločicama, a južna kapela i zadnji dio crkve ponovo su sagrađeni u renesansnom stilu.

Nova katedrala je današnje sjedište gradske biskupije i nalazi se u gornjem dijelu grada Alta de Coimbra, u blizini univerziteta. Sagrađena je 1541, a njen arhitektonski stil bio je inspiracija mnogim crkvama podignutim u portugalskim kolonijama.

Nacionali muzej (Museu Nacional de Machado de Castro) smješten je u nekadašnjoj Biskupskoj palati s kraja 16. vijeka, a njegovu postavku čine predmeti iz rimskog perioda, srednjovjekovni sarkofazi, romaničke i gotičke skulpture u kamenu i drvetu, ali i slike iz 16-18. vijeka.

OVAJ GRAD JE POZNAT i po velikom broju zelenih površina. Botanička bašta koja se nalazi uz univerzitet je peti najstariji park na svijetu.

S obzirom na to da je Koimbra univerzitetski grad, cijene su prilagođene studentskom džeparcu. Kuhinja se tradicionalno zasniva na morskim specijalitetima.

ISTORIJA

Rimljani su u prvoj polovini drugog vijeka prije nove ere, u vrijeme cara Avgusta, na mjestu gdje se danas nalazi Koimbra osnovali grad Aeminijum.

Aeminijum je dobio na značaju poslije provale Germana, koji su u dva navrata 465. i 468. razorili Konimbrigu, tadašnji centar regije. Poslije toga je sjedište biskupije preseljeno u Aeminijum. A vremenom je Aeminijum preuzeo i ime razorene Konimbrige, pa je grad na kraju postalo Koimbra.

CIJENA                                                  USLUGA

Prenoćište                                          od 24 KM

Piće                                                        od 3 KM

Kafa                                                       od 1,5 KM

Ulaznica za muzej                              od 2 KM

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana