Ko je sve ljetovao na Svetom Stefanu

novosti.rs
Ko je sve ljetovao na Svetom Stefanu

Završava se sezona u najpoznatijem jadranskom ljetovalištu, ali je ostala tajna ko je ovde sve boravio. Krije se ko su bili gosti koji su noćenje na Svetom Stefanu plaćali i do 3.000 evra.

Grad-hotel Sveti Stefan, koji poslije višegodišnje obnove ponovo živi svoj turistički život, završava prvu punu sezonu, u kojoj je u pedeset soba i apartmana ljetos ugostio bogate. Menadžer najpoznatijeg južnojadranskog ljetovališta i susedne “Vile Miločer” Kevin Bruk saopštio je da je sezona bila veoma uspješna. I ništa više o tome šta se događalo iza srednjovjekovnih zidina nekadašnjeg prestonog gradića Paštrovića.

Na pitanje ko su bili gosti koji su plaćali noćenje u sobama i apartmanima hotelskog grada na ostrvu od 900 do 3.000 evra, predstavnik grčke kompanije “Adrijatik propertis”, koja je (u ime singapurskog “Aman rizorta”) zakupac ovih objekata, Kevin Bruk i njegovi saradnici kažu da je to “poslovna tajna”.

- “Aman rizort” u čijem je “menadžerskom paketu” grad-hotel je poznat i po diskreciji. Gost koji ovdje dođe je zaštićen od svih “spoljnih uticaja”, uz jedinstven ambijent i prvorazrednu uslugu ima mir i tišinu, pa i njegovo ime ostaje tajna - kazao je Bruk.

Na opasku da je “Svetac” bio poznat upravo po poznatima koji su se odmarali u njegovim kamenim zdanjima, koji su i te kako govorili za novine, nije bilo komentara. Nekako, kao da zakupce ta nedavna prošlost mnogo i ne interesuje i kao da tek počinje da se piše istorija poluostrva za koje su znali u turističkom svetu i oni koji nisu mogli tačno reći gdje se nalazi Jugoslavija.

U samom gradu-hotelu nigdje fotosa i priča o tome. Nikakve pisane priče o gostima koji su u proteklih 50 godina ovde boravili. A u veliku knjigu utisaka, za čiju sudbinu ne znamo, svoja zapažanja utiskivali su Sofija Loren i Karlo Ponti, Alberto Moravija i Andre Marlo, Ričard Vidmark, Klaus Kinski, Kirk Daglas, Silvester Stalone, Džeremi Ajrons, Monika Viti i Marina Vladi, Boris Spaski i Bobi Fišer, Jurij Gagarin, Leonid Leonov, Sandro Pertini, Vili Brant, Đulio Andreoti, Helmut Šmit, Robert Maknamara, Klaudija Šifer, kraljice, prinčevi i prestolonaslednici, bogati šeici.

Nema ni podsjećanja o “Zlatnoj jabuci”, najvećem turističkom priznanju koje je svjetska asocijacija novinara i pisaca dodjelila 1972. upravo Svetom Stefanu. A, novinari iz tadašnje cijele Jugoslavije, Evrope i ostatka svijeta hrlili su na terase ovog ljetovališta da bi snimili kadrove za turističku istoriju, napravili intervju sa poznatima.

O posjetama slavnih novinari su na vrijeme obavještavani od tadašnjeg rukovodstva grada-hotela, koje je i te kako brinulo o diskreciji, ali i nastojalo da poznati, ako to žele, gostuju u medijima. I tada je, naime, “Svetac” imao lijepo uređene apartmane, vanrednu kulinarsku ekipu koju je predvodio Dušan Miković, najbolji jugoslovenski kuvar u to vrijeme, vrhunsku konobarsku “četu”. I naravno lijepu okolinu koju i danas ima, ali su njegovoj slavi najviše doprinela - imena. Svjetska, poznata.

Umjesto odgovora zašto je zaboravljena turistička istorija Svetog Stefana, kažu da su se u obnovi enterijera (spolja je sve ostalo isto) strogo poštovali tradicija i ambijent, a da će tako i burna istorija “Svečeva” biti sačuvana. Po svoj prilici misli se na srednji vijek, kada je Sveti Stefan nastao, kao i vijekove poslije kada je bio prestoni grad Paštrovića. A burnu turističku istoriju pisali su gosti, prije svih. Oni su i tada jednodnevni boravak u Vili 118, kojoj su promijenjeni enterijer i ime u međuvremenu, plaćali i cijelih 1.500 dolara. Ondašnjih, što je predstavljalo fantastičnu sumu.

Crkva

Sredinom ovog mjeseca osveštana je obnovljena Crkva Aleksandra Nevskog na ostrvu, koju su komunističke vlasti 1959. porušile i zazidale da bi se napravilo mjesto hotelskoj terasi! Predstavnici zakupca kažu da su uvažili zahtjeve za njenu obnovu mještana i Mitropolije crnogorsko-primorske i time pokazali da im je stalo do istorije i tradicije jedinstvenog ljetovališta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana