Kicbil - biser Austrije

Danijela Stokanić
Kicbil - biser Austrije

Kicbil, najpopularnije austrijsko skijalište, osim kilometrima staza, turiste privlači i odličnim šopingom, mnogobrojnim kafićima i zanimljivom arhitekturom. Snježni dragulj Austrije se nalazi u Tirolu u Alpima i ima populaciju od jedva 10.000 ljudi, ali tokom jedne sedmice u januaru, taj broj se udesetostruči.

Razlog je legendarni spust, najprestižnija trka u Svjetskom kupu skijaša, na kojoj svi hoće da pobijede. Ta trka može da se uporedi sa Vimbldonom u tenisu, Velikom nagradom Monaka u "formuli 1" ili turnejom četiri skakaonice u ski-skokovima. Start Štrajfa, staze na kojoj se vozi spust, nalazi se na nadmorskoj visini od 1.665 metara u Hanenkamu i poslije spektakularnih 3.312 metara dolazi cilj na visini od 802 metra, skoro u centru grada.

Najstrmiji dio staze nosi naziv Mausfal, koji ima pad od 85 odsto i u njemu skijaši dostižu brzinu od 140 kilometara na čas pri letu od 80 metara.

I dok se spust vozi duž Štrajfa, staza za superveleslalom nosi ime Štrajfalm, a pista za slalom zove se Ganselernhang. Tokom vikenda kada su trke u Kicbilu, smještaj je vrlo teško naći u centru, pošto je on rezervisan za skijaške timove, ali je sreća što je to mjesto okruženo nizom malih mjesta, koji nude akvalitetan smještaj.

Tako u Aurahu, koji se nalazi na samo pet kilometara od centra Kicbila, tokom te sedmice možete da nađete smještaj za oko 40 evra po osobi.

Kicbil je jedno zaista lijepo mjesto, sa uređenim šetalištem, duž kojeg možete da nađete brojne radnje, među kojima je i ekskluzivna prodavnica Luja Vitona. Mnogi veći gradovi to nemaju.

U Kicbilu možete da nađete i veliki broj restorana sa domaćom kuhinjom, u kojima možete da uživate u pravim austrijskim kobasicama, a obavezno morate da obiđete i neku od kafana, po kojima je to mjesto veoma poznato.

Nezaobilazna je i Goinga, mjesto koje je udaljeno nekih desetak kilometara. Tamo se nalazi hotel "Štanglvirt", koji svojim posjetiocima nudi uživanje u Tirolu i to na poseban način. Tako na najnižem nivou postoji restoran koji se nalazi odmah pored štale za krave, pa ako imate želju, možete i da hranite neko telence na flašicu.

Staza Sent Johan

Ako vam skijaške staze u Kicbilu brzo dosade, idite u Sent Johan, koji se nalazi na oko 20 kilometara na putu do Salcburga. Tamo smještaj nije dobar kao u Kicbilu, ali su staze zaista izazovne, ne idu toliko u visinu, kao što je slučaj u jednom od najpoznatijih ski-centara ne samo Austriji, već i cijeloj Evropi.

Usluge                                     Cijene

Smještaj                                  60 KM

Ski-pas                                   300 KM

Hrana za dan                           40 KM

Provod (kuvano vino, kobasice, piće) 40 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana