Kapri oaza za umjetnike i džetsetere

J. Perišić, Lj. Simić
Kapri oaza za umjetnike i džetsetere

Ostrvo Kapri je mondensko ljetovalište koje već decenijama važi za jednu od najposjećenijih turističkih destinacija na mediteranskom dijelu italijanske rivijere.

 Smješteno je na južnoj strani Napuljskog zaliva kraj Sorentinskog poluostrva, sa istoimenim gradom Anakapri i sa 7.278 stanovnika. Karakteriše ga neobičan reljef koji je nastao pucanjem priobalnog dijela Sorentinskog poluostrva, a zatim i njegovim potonućem u more. Sve ovo u kombinaciji sa bogatom istorijom, luksuznim vilama i blagostanjem na ulicama učinilo je da ostrvo Kapri postane omiljena kosmopolitska destinacija. Na njegovoj obali, na vrhu njegovih stijena, u nevjerovatnoj prirodi često su sjedili evropski umjetnici, književnici koji su u tišini, uz šum mora i cvrkut ptica, stvarali svoja djela. U drugoj polovini 19. vijeka postao je popularno odredište evropskih umjetnika, književnika i drugih slavnih ličnosti. Istaknuti umjetnici Džon Singer Sardžent i Frank Hajd bili su na ostrvu krajem 1870-ih. Na ostrvu su vile imali i Maksim Gorki, Norman Daglas, Fridrih Alfred Krup, Kurcio Malaparte, Aksel Munte, Emil fon Bering i Kristijan Vilhelm Alers. Iako relativno mali, dugačak šest a širok tri kilometra, Kapri predstavlja pravi mamac za turiste iz čitavog svijeta, a tokom 50-ih postao je popularno odredište svjetskog džet-seta. Centralni trg Kaprija zadržao je umjerenu seosku arhitekturu, ali je načičkan skupim buticima i restoranima. U lokalnoj arhitekturi mogu se vidjeti uticaji Rimljana, Vikinga i Arapa.

Do ostrva se dolazi isključivo brodom. Kada se priđe do samog ostrva, pogled je zaista zadivljujući, a takvim ga čine misteriozne pećine kao i zapanjujući vrhovi. Najljepši doživljaj na ostrvu svakako je posjeta Plavoj pećini (Blue Grotto) u kojoj se svjetlo reflektuje od morske vode i obasjava svod.
Za vrijeme ljeta ima puno turista, najčešće jednodnevnih izletnika iz Napulja i Sorenta. Ko jednom posjeti Kapri, ne mora više nikad da se vrati jer će ga sigurno pamtiti cijeli život, po ljepoti, ali i "najjačim" cijenama u čitavoj Italiji.

Hrana

Na Kapriju, kao i u cijeloj Italiji, dobro se jede. Malo skuplji restorani nalaze se oko trga Pjaceta, dok nešto jeftiniju hranu nude restorani van trga i u Anakapriju. Kuhinja je slična mediteranskoj, podrazumijeva dosta maslinovog ulja, paradajza, bosiljka, srdela, komorača i plodova mora. Oni koji konzumiraju alkohol, pored vina, vjerovatno će željeti da probaju liker od limuna "limončelo" po kojem je Kapri takođe poznat.

 

Usluge                                                                       Cijene

Smještaj                                                                   80 - 1.200 KM

Ručak za jednu osobu                                                            37 KM                                                                   

Ležaljka                                                                             25 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana