KANKUN - grad predivnih plaža

Jelena Bjelica
KANKUN - grad predivnih plaža

Kankun je luksuzno ljetovalište koje je smješteno na poluostrvu Jukatan u Meksiku, na obali rivijere Maja koja zauzima 150 kilometara najljepše obale Karipskog mora.

Svjetski je poznata turistička destinacija, jedno od najtraženijih i najpoznatijih ljetovališta na svijetu. Godišnje ga posjeti više od tri miliona turista. Plaže Kankuna svrstavaju se među najljepše na svijetu, a one polako postaju njegov zaštitni znak.

U turističkim prospektima predstavljaju ga kao "grad koji nikada ne spava" ili "najbliže što se može prići raju"… Poslije samo nekoliko dana provedenih u ovom gradu shvatićete - ne pretjeruju. U Kankunu je more zaista tirkizno kao na fotografijama, plaže beskrajno duge sa gotovo bijelim pijeskom, voda prijatna za kupanje, noćni provod "lud". Dovoljno da, pakujući kofere za povratak kući, razmišljate - kako opet doći.

Kankun se sastoji od malog kopnenog dijela i dugačkog ostrva koje je spojeno sa kopnom mostovima. Najveći dio života u Kankunu se odvija na ostrvu, u takozvanoj hotelskoj zoni, u kojoj se nalaze brojna odmarališta i hoteli najviše klase.

KUKULKAN BULEVAR je glavna ulica koja prolazi kroz cijelo ostrvo, a duž koje se redaju restorani, noćni klubovi i tržni centri. Ostrvo od kopna odvaja prostrana laguna. Ka njoj su okrenute brojne marine i pristaništa, nekoliko golf terena, a u samoj laguni nalazi se nekoliko ostrva.

Duž 23 kilometra duge obale, s obje strane poluostrva, nalazi se oko 150 hotela sa oko 23.000 ležaja.

EPITET "GRAD KOJI NIKADA NE SPAVA" Kankun je zaslužio zbog dobrog provoda. Osim "ludih" noći u čuvenim diskotekama i klubovima ovaj grad je ništa manje zabavan tokom dana. Skijanje na vodi, let paraglajderom nad veličanstvenim Karibima, tura ronjenja, vožnja kajakom, druženje sa delfinima ili bliski susret sa ajkulama ... sve je moguće.

Kankun je prekriven zelenilom. I najmanja slobodna površina ovdje je pod travom, palmama ili autohtonom mangrovom. Obična šetnja izvan grada pretvara se u pravu avanturu jer je ovdje dom lemurima, paunima, mravojedima ili iguanama. Zato, uz standardne saobraćajne znake duž bulevara, ima i onih koji upozoravaju na sporiju vožnju jer neka životinja može istrčati na put. Tu su i znaci na moguću opasnost od krokodila - ima ih u preostalim močvarama u najjužnijim dijelovima grada.

Istorija

Zvuči nevjerovatno, ali Kankun je star svega pola vijeka. Prije 50 godina ovdje je bilo selo sa samo 120 stanovnika.
Zvanično je osnovan 1970. a godinu ranije banka Meksika je projektovala razvoj ovog mjesta kao turističke zone.

 

USLUGE CIJENE

Desetodnevni boravak od 4.000 KM

Prenoćište od 170 KM

Kafa od 4 KM

Sok od 6 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana